Pain & Gain (2013)

Pain & Gain (2013)
Trage tare și te scoți (2013)

gen: acțiune

cu: Mark Wahlberg, Anthony Mackie, Dwayne Johnson

de: Michael Bay

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 6.7

opinia mea: slab
La Hollywood, sub masca de fum creată de efectele speciale, lucrurile se trasează foarte simplu. Avem un regizor, o casă de producție, o idee (care nici n-are așa mare importanță până la urmă), niște nume de actori și un buget. Sau invers, că bugetul atrage actorii. În cazul de față, cu numai 20 de milioane de dolari (în Transformers de exemplu s-au băgat 150 milioane), aceștia sunt cvasi-necunoscuți. Cunoaștem însă regizorul, mai ales din filme ca Armageddon, Pearl Harbor și mai-sus amintutul Transformers. Bani puțini înseamnă efecte speciale puține iar în lipsa efectelor vom avea multă acțiune. După cum în lipsa actorilor vom avea culturiști iar în lipsa inspirației (care-i o problemă de fond a filmului american) vom avea o poveste bazată pe un caz real. Legea compensației.

Poveste ce începe cu Daniel Lugo, antrenor de gimnastică care crede în fitness. Daniel nu are prea multă minte, deși el e convins de contrariu. Are în schimb caracter (gândiți-vă la traininguri motivaționale, legile succesului, chestii de ăstea) și aspirații mari. Iar ca să și le împlinească, trebuie să facă ceva, doar n-o să muncească toată viața. Astfel că pune la cale răpirea unui om bogat. Și cum prietenul este cel care-ți împărtășește visele, Daniel cooptează în acest nobil scop încă doi fârtați. Cărora le explică că totul o să decurgă ca pe roate, deoarece, nu-i așa, el a văzut foarte multe filme. Atâta că filmele văzute or fi fost probabil semnate tot de Michael Bay. Iar lucrurile nu decurg ca pe roate. Să mai notăm în treacăt că alături de ei apare o frumoasă reprezentantă a sexului slab și fustei mini, și nu de oriunde, ci chiar din București, care-i capitala Transilvaniei sau ceva. Tânără ce ne învață cu generozitate cum se pronunță cuvântul pussy în limba română.

Stilistic, filmul e o îmbinare de acțiune clasică (mai ales după primele câteva zeci de minute, care sunt foarte plictisitoare) și narațiuni la persoana I din prisma diverselor personaje. Scenariul e lamentabil (dialogurile, monologurile, motivațiile sau gândirea personajelor e pur și simplu peste puterea de înțelegere a spectatorului inteligent). Jocul actorilor este foarte slab. În schimb, pectoralii le sunt foarte bine dezvoltați. Per ansamblu, Pain & Gain este pain pentru privitor, dar fără nici un gain, fiind la fel de prost ca celelalte filme amintite în primul paragraf, doar că fără cosmetice. Însă dacă iubiți adrenalina și rezistați ferm începutului, s-ar putea să vă placă, mai ales că pe alocuri e presărat cu note de umor.

Ignorare plăcută.
RSS

Nu sunt comentarii la: Pain & Gain (2013)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.