Californication (2007)

Californication (2007)
Californication (2007)

gen: comedie, dramă

cu: David Duchovny, Natascha McElhone, Madeleine Martin, Evan Handler, Pamela Adlon

de: Tom Kapinos

linkuri: IMDb, Simplu

nota IMDb: 8.2

opinia mea: bunProbabil îl recunoașteți în imagine pe David Duchovny, actorul care dat viață personajului principal din Dosarele X, Fox Mulder. Cinci ani mai târziu, el întruchipează un scriitor celebru, recent despărțit de iubirea vieții lui, cu care are și o fată. Hank Moody ar face orice s-o recucerească pe Karen, dar în fața lui se interpun tot felul de obstacole, în forma unor posesoare de fuste mini și tocuri lungi, pe care Hank se va simți dator să le facă conștiente de frumusețea lor intrisecă. Căci dacă există ceva luminos în acest bărbat aparent plin de vicii și intrat la apă, e dorința de le face pe femei să înflorească.

Californication este principal comedie, secundar dramă, fără ca cele două dimensiuni să se anuleze una pe alta, și se adresează cu precădere unui public tânăr sau adult (matur). Cadrul este oarecum idilic: protagoniștii se clasează în rândul oamenilor cu bani, ducând o viață lipsită de griji materiale, fără a fi nevoiți să facă mare lucru pentru asta. Odată banii scoși din ecuație, serialul se poate concentra pe tema lui principală, respectiv a relațiilor interumane. Puse în lumină într-un mod cât mai natural, degajat, neforțat. Cam asta ar fi rețeta, la condimente avem droguri, limbaj trivial (dar nu peiorativ) și sex. Vulgaritatea este una de suprafață: sub ea se ascunde multă sensibilitate.

Episoadele trebuie urmărite de la început, cursiv, deoarece au continuitate; filmul are sens doar privit în ansamblu, caz în care îți lasă o stare foarte plăcută. Povestea (colorată diferit de la un sezon la altul) este permanent aceeași: Hank Moody încearcă să o recâștige pe Karen, speră la asta și uneori reușește pentru mici perioade de timp. Iar dacă motivul o să vi se pară repetitiv, ei bine, la fel e și aspirația constantă a omului de a fi fericit. La minusuri, Hank este oarecum imatur, nereușind niciodată să pună punctul pe i în timp ce de cealaltă parte Karen pare să nu știe foarte bine ce vrea. Aceste concesii au fost făcute pentru ca firul natativ să continue, altfel am fi avut probabil un singur sezon.

Există și alte puncte care pot fi criticate, astfel unele situații sau comportamente ale unor personaje sunt evident mult trase de păr, cu scopul de a potența umorul sau comedia. Surprinzător totuși, nu fac notă discrepantă cu restul, reușind să fie asimilate fără probleme de spectator, ceea ce mă face să cred că filmul nu este arta de a fi lipsit de clișee ci arta de a crea o poveste coerentă și plauzibilă în universul definit de ea (spre exemplu, ce este real într-un desen animat?). Californication este, sub unanumit unghi, o poveste pe marginea a ce e mai important în viață, fără a se vrea moralizatoare în vreun fel.

Au rulat până acum 6 sezoane, aproape toate mi-au plăcut. Sezonul șapte este programat pentru anul viitor. Durata unui episod este cam de 27 minute iar un sezon conține 12 episoade, deci cantitativ (prin comparație cu alte seriale) nu e foarte mult.
RSS

2 comentarii la: Californication (2007)

axasport

bun filmul, chiar mi-a placut ....l-am revazut de curand!

Sky Host

I want to make a website Please refer me a best web development company which also offer me cheap web hosting in UAE.
e.g. UAE Hosting Company

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.