The Change-Up (2011)

The Change-Up (2011)
Dacă aș fi... tu?

gen: comedie

cu: Ryan Reynolds, Jason Bateman, Olivia Wilde, Leslie Mann

de: David Dobkin

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDB: 6.3

opinia mea: slab


Hollywood-ul nu se dezminte nici aici, servindu-ne un sirop cu foarte mult zahăr în regia lui David Dobkin, un David Dobkin care, dacă mă uit pe IMDb, văd că a mai regizat filme ca Fred Claus, Wedding Crashers sau Shanghai Knights. De care n-am auzit. Ingredientele? Foarte simplu și pe scurt, pentru că n-am cum să evit spoilerul ăsta, doi prieteni schimbă corpurile între ei, adică a doua zi fiecare se trezește în corpul celuilalt, în urma unui act solem de a urina într-o fântână. Care tot a doua zi dispare.

Ei bine, deși tema schimbării ar putea alimenta povești mult mai interesante, comedia noastră ține cu tot dinadinsul să se mențină la nivelul filmului societății de consum. În caz că n-ați auzit până acum expresia, ceea ce-i foarte probabil având în vedere că abia am inventat-o, filmul societății de consum e filmul în care te duci dimineața la lucru, unde muncești pe brânci pentru alții, ajungi acasă târziu, nu înainte de a lua fetița mai mare de la grădiniță, după care trebuie să-i speli și hrănești cu biberonul pe ceilalți doi copii, pentru ca în final să te trântești mort de oboseală în pat, cu creierii atât de spălați încât să nu mai conteze la ce film te uiți.

Întâmplător sau nu, este și filmul lui Dave Lockwood (Jason Bateman), cu diferența că deja-nu-mai-atât-de-tânărul avocat are totuși ceea ce alții ar putea numi succes: o carieră cu perspective, la care a muncit toată viața, o casă și o mașină frumoasă, o familie iubitoare. Este și motivul pentru care prietenul lui, Mitch Planko (Ryan Reynolds), de meserie burlac și căsătorit cu șomajul, îl invidiază. Și cum fiecare își dorește ceea ce nu are, Dave îl invidiază pe Mitch, pe care îl consideră un fel de Don Juan. Cam acestea sunt gândurile celor doi în momentul când se ușurează în acea fântână, și astfel schimbă locurile între ei. Stați puțin, de ce m-am reîntors la motivul fântânii? Păi dacă altceva nu prea am ce scoate din film... Și-n plus, e cumva repetitiv, Dave schimbă locul cu Mitch, apoi dau fiecare o tură prin viața celuilalt, eșuează albii lamentabil, re reîntâlnesc, se motivează, mai dau o tură, de data asta cu succes, se reîntâlnesc și nu vă spun dacă în final își schimbă înapoi personalitățile da' vă spun că-i comedie nu dramă.

Filmul ironizează pe ici pe colo căsătoria, de departe cel mai tare punct al lui, și mai are vreo două-trei faze de umor explicit care m-au amuzat. Dar dacă sunteți cumva cu prietena, sau sunteți parte a societății de consum, nu vă faceți probleme, siropul se lipește. Leslie Mann joacă lamentabil, pe bune - nu știu unde au găsit-o, plânsul ei seamănă cu al lui Băsescu. Ryan Reynolds nu dă așa bine scoțând vulgarități pe gură, pe care trebuie să le scoată având în vedere acest scenariu inept (adică se putea mult mai bine, fără chestii grosiere și pe aceeași temă). Mi-a plăcut în schimb Olivia Wilde în rolul Sabrinei. E faină tipa.

Mai voiam să scriu ceva dar am uitat. Până săptămâna viitoare o să uit și filmul. Totuși, ca să închei în buna tradiție cu care v-am obișnuit uneori, vizionare plăcută!RSS

Nu sunt comentarii la: The Change-Up (2011)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.