Heroes (2006)

Heroes (2006-2010)
Heroes (2006-2010)

gen: fantastic

cu: Jack Coleman, Milo Ventimiglia, Zachary Quinto, Masi Oka

de: Tim Kring

linkuri: IMDb

nota IMDb: 7.2

opinia mea: mediu


Al doilea episod din ciclul seriale, debutat cu FlashForward și continuat cu Star Trek, este o producţie NBC de 4 sezoane (77 episoade). Heroes e povestea unor oameni care descoperă că deţin anumite puteri ieşite din comun. Să-i introducem pe câţiva dintre ei.

1. Claire Bennet (Hayden Panettiere)

Claire Bennet - Heroes

Claire este o fată care nu se poate accidenta sau muri. O arunci de la înălţime, o împuşti, o străpungi cu un cuţit sau cu o rangă - rănile ei se vindecă aproape instantaneu, ţesuturile se regenerează, pe scurt - nu păţeşte nimic. Deloc încântată de asta, îşi priveşte puterea ca pe un blestem dorind să scape de ea şi să aibă parte de o viaţă normală. După cum vă puteţi imagina, nu va avea.

2. Noah Bennet (Jack Coleman)

Noah Bennet - Heroes

Tatăl adoptiv al lui Claire, Noah e unul dintre puţinii eroi fără abilităţi. Adică e un tip normal. Asta când nu minte, înşeală, îi răpeşte pe cei dotaţi, torturează, ucide, şterge memoria altora (inclusiv a soţiei) şi lista poate continua. Evenimentele care l-au aadus în această ipostază vor fi revelate mai târziu.

3. Gabriel Gray alias Sylar (Zachary Quinto)

Sylar - Heroes

Ca şi Clark Kent, Gabriel Gray este la început un simplu ochelarist timid. Abilitatea lui constă în faptul că înţelege cum funcţionează lucrurile. O foloseşte inconştient în meseria de ceasornicar. Spre deosebire de Superman, Sylar va evolua într-un personaj terifiant, ce-i va ucide pe alţii prin despicarea cutiei craniene şi le va prelua puterile. Căci, nu-i aşa, studierea creierelor lor îi va permite să înţeleagă cum funcţionează aceste puteri (haha). În scurt timp va deveni cel mai temut dintre toţi. Sylar este principalul erou negativ din aproape tot serialul.

4. Isaac Mendez (Santiago Cabrera)

Isaac Mendez - Heroes

Isaac este un pictor care, în stări de transă, pictează fragmente din viitor. Un astfel de fragment arată uciderea lui Claire, fata indestructibilă. Un altul înfăţişează o explozie nucleară în New York, explozie ce va constitui laitmotivul primului sezon şi pe care mai mulţi eroi vor încerca, în grup sau individual, să o prevină. În sfârşit, un alt astfel de fragment îi arată propria ucidere de către Sylar.

5. Niki Sanders / Tracy Strauss (Ali Larter)

Niki Sanders / Tracy Strauss - Heroes

Jucate de aceeiaşi Ali Larter, cele două sunt surori gemene. Prima devine foarte puternică fizic în anumite condiţii. A doua poate îngheţa orice obiect şi mai târziu obţine controlul asupra apei. Ambele îşi văd mai mult de propriile interese.

6. Nathan Petrelli (Adrian Pasdar)

Nathan Petrelli - Heroes

Politician şi mai apoi senator, membru al influentei şi misterioasei familii Patrelli (care în film joacă un rol foarte important, asemenea familiei Rockefeller din real life), idealist uneori dar cu picioarele pe pământ în majoritatea timpului, Nathan poate... zbura. La propriu.

7. Peter Petrelli (Milo Ventimiglia)

Peter Petrelli - Heroes

Oaia albă a familiei şi unul din principalii eroi pozitivi, extrem de altruist, Peter este fratele lui Nathan. La început nu prea înţelege ce se întâmplă cu el sau ce abilitate are. Pe urmă realizează că este empat: poate manifesta puterile altor eroi dacă aceştia se află sau s-au aflat cândva în apropierea lui. În ultimele sezoane este limitat la a manifesta o singură putere la un moment dat. Devine adversarul principal şi unul din puţinii care-i pot ţine piept lui Sylar. Iată-i totuşi mai jos pe amândoi încercând să se trezească dintr-un vis regizat de Matt Parkman:

Sylar & Peter Petrelli - Heroes

8. Matt Parkman (Greg Grunberg)

Matt Parkman - Heroes

Poliţist de meserie, Matt descoperă că poate auzi gândurile altora. În timp va ajunge capabil să emită sugestii puternice prin care să-i determine pe cei din apropiere să facă ce doreşte el, va putea crea iluzii mentale sau chiar îi va putea închide pe alţii în vise sau coşmaruri din care să nu se trezească mult timp.

9. Hiro Nakamura (Masi Oka)

Hiro Nakamura - Heroes

Hiro este de multe ori privit ca naiv. Japonez, iubitor de benzi desenate, aderă la un cod al onoarei de la care nu vrea să se abată şi priveşte totul ca pe o lecţie. Acţionează mânat de cele mai bune intenţii, chiar dacă uneori îi iese altfel decât îşi dorise. Este cel mai inocent şi copilăros personaj din film. Are puterea de a opri timpul, de a se deplasa în trecut sau viitor şi de a se teleporta într-un alt loc din spaţiu.

10. Daphne Millbrook (Brea Grant)

Daphne Millbrook - Heroes

Când, la un moment dat, Hiro opreşte timpul împietrindu-i pe toţi, descoperă o fată care totuşi se putea mişca. Numele ei este Daphne şi este o vitezistă (speeder). În mod normal are un handicap locomotor, umblând în cârje, dar când îşi manifestă abilitatea se poate deplasa extraordinar de rapid. Se îndeletniceşte de obicei cu furatul. Pe viitor va ajunge iubita lui Matt Parkman.

11. The Haitian (Jimmy Jean-Louis)

The Haitian - Heroes

Haitianul, căci numele real nu i se cunoaşte, are abilitatea de a şterge la alegere fragmente din memoria cuiva. În preajma lui se mai petrece ciudatul fenomen că nici o altă fiinţă cu abilităţi nu şi le mai poate manifesta, adică este un puternic inhibitor pentru ceilalţi eroi. Este devotat familiei Petrelli şi lui Noah Bennet.

12. Emma Coolidge (Deanne Bray)

Emma Coolidge - Heroes

Deşi poate vorbi, Emma nu aude, comunicând cu alţii prin semne şi citirea buzelor. Are însă puterea de a vedea sunetele şi de a le direcţiona într-un anumit scop. La început reticentă, ea se va deschide către noile oportunităţi care vin odată cu această abilitate, însă persoane rău intenţionate vor dori să o manipuleze.

13. Samuel Sullivan (Robert Knepper)

Samuel Sullivan - Heroes

Conducătorul unui carnaval ciudat, Samuel are puterea de a produce mişcări tectonice mergând de la simple aruncări de pietre prin puterea gândului până la alunecări de teren sau cutremure. Puterea lui este amplificată de proximitatea cu alţi eroi. Manipulator şi carismatic, este principalul erou negativ din ultimul sezon.

Mă opresc aici cu personajele în speranţa că v-aţi făcut deja, cel puţin vag, o idee despre piesele din care e alcătuit acest serial. Care serial începe în forţă, introducându-ne într-o reţea de poveşti separate ce ajung să se întrepătrundă. Producătorii au avut inteligenţa să nu facă o clonă la Spider-Man, păstrând mai multe intrigi ce creionează un peisaj complex. Personajele implicate sunt de cele mai multe ori pe cont propriu iar episoadele nu rezolvă un anumit subiect ci dezvoltă, nuanţează şi potenţează aceste poveşti, introducând şi altele noi, astfel încât ajungi să aştepţi cu sufletul la gură continuarea, având senzaţia că citeşti un roman complex, fascinant, plin de suspans.

Iar senzația durează timp de câteva episoade.

După care virilitatea filmului scade, serialul o ia treptat pe o pantă descendentă, simplificând sau rezolvând deficitar unele lucruri, insistând prea mult pe altele, amestecând motivele între ele până la completa pierdere a oricărui reper esențial, părăsind subtilitățile de la început și exacerbând grobianul, în forma notei de fantastic, atât de mult încât spre final personajele din film care nu posedă abilități speciale devin excepții. Și ca să nu ne servească tortul fără cireașă, finalul este la nivelul unui film de duzină din categoria B, sau nici măcar.

La nivel de substrat, se speculează pe linia teoriei darwiniste: din timp în timp, fiecare specie face un nou salt evolutiv, iar saltul respectiv începe cu câțiva membri ai acelei specii care își dezvoltă abilități noi. În cazul de față specia este omul iar abilitățile proiectează serialul direct în zona fantasticului. Ni se mai spune că nu e vorba de vreo chestiune morală ci pur și simplu de supraviețuire, în virtutea căreia aceste abilități se dezvoltă. Fantezistă sau nu, explicația are o anumită coerență de-a lungul filmului.

Coloana sonoră e compusă din două bucăți: un fond muzical a-la X-Files şi un fond poetic recitat de doctorul Suresh, în care acesta aberează pe tema unor presupuse implicaţii filosofice pe care acest talbeş-balmeş ideatic, rezultat din asocierea lui Darwin cu puterile paranormale, le-ar avea. Și pentru că am amintit de doctorul Suresh, acesta este - ce altceva decât - fiul tatălui său, ambii fiind geneticieni care (fiecare la momente de timp diferite) descoperă și se conving de existența acestor eroi. Avem, deci, clișeul cercetătorului sau al geneticianului, sigur că mai sunt și altele, acesta e doar unul.

Pe final ce să vă spun, păcat de film, care promitea mult la început. Fomiștii de fantastic sau science-fiction îl vor iubi într-o anumită măsură, deoarece filmul are la bază ingredientele necesare, păcat că rețeta se deteriorează după un timp.
RSS

6 comentarii la: Heroes (2006)

Colorbliss

Aww, foarte tare! :P
Deși total de acord cu tine, undeva pe parcurs s-au pierdut din unele calități ale serialului (ca întreg), dar și ale episoadelor. Finalul nu a fost deloc satisfăcător, probabil faptul că decizia anulării lui a venit destul de brusc a contribuit din plin la asta...

Trecând peste nemulțumiri, mi-e tare drag serialul. Sylar e preferatul meu, din sezonul trei încolo mă interesa strict evoluția lui ca personaj :)) Cred că e cel mai îndrăgit erou negativ din seriale, în cazul meu. N-aș putea explica de ce :))

Lotus

Acum mă uit la Farscape. I'm loving it! :)

Mirela Chiacu

DA ! Bun Farascape !

Mirela Chiacu

Farscape .

Lotus

Mirela: L-am terminat, urmează să-i fac o recenzie.

Anonim

Multumesc, asteptam cu interes

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.