Wanderlust (2012)

Wanderlust (2012)
Cu lumea-n cap (2012)

gen: comedie

cu: Jennifer Aniston, Paul Rudd

de: David Wain

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 5.6

opinia mea: bun
Încep de data asta atipic, prin a-i felicita pe realizatorii posterului de mai sus. Foarte reuşit, şi nu sunt deloc ironic. Un prim-plan cu Jennifer Aniston şi Paul Rudd aruncându-şi pantofii, ochelarii, cheile, portofelul şi ce-or mai fi având prin buzunare şi sărind în apă, într-o îmbrăţişare totală a vieţii am putea spune. Leave your baggage behind scrie sub ei iar nouă ni se prefigurează imaginea unui film în care un cuplu convenţional (şi chiar modern, având în vedere vestimentaţia) se pregăteşte să ducă o viaţă neconvenţională. Cei doi sunt filmaţi din spate, fapt ce ne plasează, ca spectatori, în aceeaşi lume convenţională, de unde putem privi - fie neîncrezători, fie curioşi - experienţa lor fără riscul de a ne uda.

Într-adevăr, Wanderlust este o comedie pe tema eliberării de prejudecăţi, constrângeri şi formalisme şi a îmbrăţişării unui stil de viaţă... mai boem. Fără să vă dau prea multe detalii, doi tineri, soţ şi soţie, sunt forţaţi de conjuncturi să renunţe la serviciile pe care le pierduseră sau nu le aveau, la apartamentul pe care nu şi-l mai permiteau, la viaţa alături de fratele lui şi respectiv cumnatul ei - care nu prea era viaţă, şi să se integreze în singura comunitate ce i-a primit cu braţele deschise, oferindu-le totul. Doar că acest tot implică o viaţă în mijlocul naturii, lipsită de intimitate, formalisme, preocupări materiale sau grija zilei de mâine. Experienţa pe care ei o trăiesc în acea comunitate constituie ca să zic aşa ingredientul de bază al acestui film şi principala lui sursă de umor, elementul comic rezultând din suprapunerea celor două moduri diferite de gândire şi viaţă.

Mulţi însă, spre surprinderea mea, nu au gustat acest tip de umor, filmul având o serie de recenzii negative inclusiv pe unele bloguri româneşti. Daţi-mi voie să fac opinie separată şi să consider Wanderlust o comedie reuşită, adresată unui public matur (prin comparaţie, parodia Austin Powers, care are nota 7 pe IMDb, se adresează unui mod de gândire infantil). Trailerul e un bun antevorbitor aici, dacă vă place probabil o să vă placă şi filmul şi invers. Dincolo de realizare, substratul e cam subţire. Dacă pe parcursul a circa 80 de minute Wain ne propune o alternativă la viaţa obişnuită1, finalul, tipic hollywoodian, înţeapă aşa-zisul balon de săpun: nu se poate trăi altfel decât cele câteva miliarde de persoane care alcătuiesc populaţia globului şi orice mod de a concepe lumea diferit este utopic.

Totuşi, pentru umorul de calitate pe care îl conţine, Wanderlust merită văzut, mai ales acum, în perioada Crăciunului.

 -------------------------
1. alternativă pe care însă o cam caricaturizează
RSS

un comentariu la: Wanderlust (2012)

Sky Host

I want to make a website Please refer me a best web development company which also offer me cheap web hosting in UAE.
e.g. Web Hosting Company in UAE

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.