District 9 (2009)

District 9 (2009)
District 9 (2009)

gen: SF

cu: Sharlto Copley, David James, Jason Cope

de: Neill Blomkamp

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 8.1

opinia mea: bun
Dificultatea de a nota District 9 nu provine din faptul că este, ca şi Attack the Block, un science-fiction atipic. Şi nici din faptul că e realizat de un debutant (Neill Blomkamp, care de altfel nutrea ideea unui astfel de film de multă vreme - a se vedea scurt-metrajul Alive in Joburg din 2005). Ci din aceea că e un agregat de componente diferite, un fel de maşină cu design japonez, caroserie europeană, motor american şi aparat de radio african, la care se adaugă faptul că lasă un spaţiu destul de larg deschis interpretării.

Intriga e simplă. Acum 20 de ani (sau 28? n-am înţeles exact) o navă spaţială imensă apărută de nicăieri s-a oprit deasupra Johannesburg-ului (oraşul în care s-a născut Blomkamp). Extratereştrii care o populau s-au dovedit a fi nu o forţă de atac, nici un grup de recunoaştere ci nişte sărmane fiinţe ajunse la inaniţie, circa un milion, închise într-un fel de cameră sau container gigant. Nu se ştie cum şi de ce au ajuns aici, undeva în film ni se spune că ei reprezintă clasa muncitoare şi că liderii lor au murit, altfel puteam specula că sunt nişte paria de care societatea din care făceau parte a vrut să se dispenseze, cert e că după luni de zile de staţionare a navei-mamă (care nu dă nici un semn că ar mai vrea sau putea să plece) ei au devenit problema noastră, a oamenilor. Şi scriu "a noastră" pentru că deja avem o scindare, noi şi ei, doar nu credeaţi că populaţia îi va primi cu braţele deschise.

District 9 este spaţiul îngrădit, amenajat la marginea metropolei sud-africane, care îi găzduieşte. Extratereştrii, porecliţi creveţi, trăiesc în condiţii mizere şi sunt trataţi cu ostilitate de populaţia autohtonă şi de autorităţi. De ce ar merita mai mult, pare să fie justificarea, când sunt creduli, violenţi, urâţi şi au un comportament aproape animalic? Într-adevăr, chiar aşa sunt portretizaţi de-a lungul întregului film (cu o singură excepţie, necesară naraţiunii: unul din ei e mai răsărit, atât în cuget cât şi-n simţiri). Un set-up numai bun pentru a vorbi despre răutate şi intoleranţă, cu aluzii evidente la rasism. Dar dacă se promovează deschiderea minţii, unde-i interesul pentru o altă civilizaţie? Nu aflăm nimic despre (măcar o parte din) cultura sau istoria lor şi nici nu transpare vreo intenţie din partea producătorilor în acest sens. Unde este miracolul întâlnirii, al contactului? Căutaţi-le în alt film, pare să spună Neill Blomkamp pe parcursul celor 112 minute de vizionare, aici vorbim despre rasism. De altfel nu-i singura contradicţie, aceste fiinţe bipede subumane posedă de exemplu arme puternice care nu funcţionează decât în conjuncţie cu ADN-ul lor, adică nu pot fi utilizate de către oameni - în ciuda eforturilor depuse în acest sens. Fapt ce va constitui un sub-motiv în District 9.

Filmul începe sub forma unui documentar în care asistăm la răspunsurile date de diverse persoane întrebărilor reporterului (care întrebări şi reporter nu apar explicit). Formatul are potenţial căci îţi solicită mintea dar după 15-20 minute se renunţă la el în favoarea unei poveşti de acţiune get-beget, oarecum în stilul unui First Person Shooter (dar mult mai uşor de urmărit decât Gamer şi care nu ştiu de ce m-a dus cu gândul la Surrogates). Personajul ei central este Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley), un şef la compania însărcinată cu relocarea alienilor în District 10, pe care un accident îl transformă treptat într-un fel de hibrid, numai bun de sacrificat pe altarul ştiinţei. Renegat de propria familie, neavând unde să locuiască sau ce să mănânce, vânat de toată lumea şi confruntat cu perspectiva morţii, Wikus îşi va reevalua scara de valori morale. Desigur că pe fondul situaţiei lui dramatice avem parte şi de acţiune, aici filmul capătă potenţă şi va satisface fără îndoială gusturile iubitorilor genului. Pe final se revine la formatul interviurilor, din care spectatorul trage concluziile.

Andrei Gorzo scria că în spatele thrillerului nu se ascunde nimic special. Şi dacă filmul ar fi despre extratereştrii, despre străini, despre toleranţă (în sensul ei social) atunci i-aş da dreptate. Pentru că da, aici se simte lipsa de substanţă sau profunzime. În schimb, povestea unui singur om care, odată smuls din viaţa lui previzibilă şi monotonă, începe să privească în el, încetând să mai fie un ignorant, transmite ceva. Şi în această lumină, într-adevăr, extratereştrii nu contează pentru că sunt doar simple elemente de decor. Prezentate, poate, aşa cum i-a văzut Wikus înainte de a-şi deschide ochii. Mai mult un simbol, o metaforă. De altfel, perspectiva asupra lor se schimbă treptat (dar nu logic ci emoţional) pe măsură ce eroul nostru se împrieteneşte cu unul dintre străini (cel răsărit), filmul căpătând o notă de delicateţe şi sensibilitate. Şi într-un fel e impropriu spus "străini" când, demonizat de proprii semenii, ajungi să cauţi refugiu în mijlocul lor.

Aşadar nu lipsesc semnele de întrebare sau drumurile deschise. S-a gândit la toate acestea  Blomkamp ? Greu de spus. Dar are vreo relevanţă? Filmul, dincolo de modul în care îl priveşti, îţi va rămâne probabil mult timp întipărit în minte.
RSS

5 comentarii la: District 9 (2009)

Alin

Wiki zice că nava aterizează în 1982, iar acțiunea se petrece în 2010. Aritmetica ne zice că asta ar însemna 28 de ani.

Ceva, ceva se zice despre cultura lor (în mod cert despre obiceiurile culinare), dar, după cum ai remarcat, ăia par să fie un soi de paria ai societății lor. Nu-i musai să aibă foarte multă cultură. Cum nici majoritatea oamenilor nu au. Își duc zilele încercând să supraviețuiască și nimic mai mult. Apoi, nu-s oameni, deci ar fi și greu de înțeles ce anume constituie cultura lor. Te-ai aștepta ca niște ființe cu o fizionomie complet diferită, chiar dacă nițel antropomorfi, să creeze chestii pe care noi să le putem înțelege sau chiar percepe? Tot pe acolo e și treaba cu armele. Majoritatea sunt proști.

Dar asta-i nițel ”besides the point” că filmul este o alegorie foarte transparentă pentru rasism; mai exact pentru traseul populațiilor africane din Africa în ghetourile lumii. N-ai nevoie de un ”miracol al întâlnirii” când dai de alte culturi. Alte culturi o să ți pară ciudate. Că-s stranii și nu ești obșinuit cu ele. Crezi că au simțit coloniștii europeni vreun soi de miracol când au dat nas în nas cu triburile de aborigeni din cele patru colțuri ale lumii? Nu erau albi, nu aveau orașe, nu-și aruncau dejecțiile în stradă, deci nu erau civilizați. La fel credeau și chinezii despre europeni că nu se ștergeau cu hârtie la fund. Mie mi se pare că mai degrabă teza filmului e că nu una de natură post-colonialistă. Adică nu există culturi civilizate și necivilizate, ci doar culturi diferite.

Acum na, filmul nu-i perfect, da. Are niște probleme mai ales atunci când intră în ”block-buster mode” pentru a putea fi vandabil. Și chiar dacă este evident în alegoria făcută, măcar prezintă situația cu sinceritate și nu prin manipulare ipocrită ca ceva precum Avatar (unde face uz puternic de mitul bunului sălbatic, toată cultura aia extraterestră este creată să fie plăcută dintr-o perspectivă umană și pe deasupra mai e și contrabalansată de niște exemple urâte a ceea ce are umanitatea de oferit).

Lotus

Undeva în film se spune de 20 de ani, trailerul prezintă 28. Dacă aş fi considerat important aş fi căutat să mă documentez mai bine aici înainte să dau publish.

Da, cam aşa am perceput şi eu. Noi de multe ori ne imaginăm o civilizaţie extraterestră fie ca un soi de borgi invadatori, fie ca nişte deţinători ai adevărului ultim. Cele două perspective există dar nu exclud civilizaţii asemănătoare cu a noastră. Dacă noi am lua cinci mii de manelişti şi i-am trimite pe o altă planetă, ce ar zice ăia de acolo?

Da, dar binele este substratul lui a nu face rău. Să te abţii de la a înjura este un lucru bun dar şi mai bine este să ai un limbaj elevat. Să nu fii rasist este bine dar şi mai bine este să fii tolerant şi prieten cu ceilalţi, deschis faţă de nou etc. Ori filmul ratează cumva acest nivel. Vorbeşte despre a nu înjura dar nu promovează rafinamentul şi estetica limbajului. Putea fi mai mult.

Nu am văzut Avatar, e pe lista de ToDo-uri. :)

Teo

Bun, bun film! Un SF atipic, care incepe ca o mare porcarie, dar care iti da o palma peste ochi dupa aceea, ca te-ai indoit de el. :))

Lotus

Da, un SF atipic. Cu de toate.

Sky Host

I want to make a website Please refer me a best web development company which also offer me cheap web hosting in UAE.
e.g. Web Hosting Company in UAE

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.