Proiecţie în viitor

Viitorul şi trecutul sunt a filei două feţe. Vede-n capăt începutul cine ştie să le-nveţe. scria marele nostru poet şi gânditor Mihai Eminescu. Liviu, autorul blogului Balantza, propune pentru ediţia curentă a concursului Blog Power un exerciţiu de imaginaţie: cum va arăta lumea în anul 2100. Exerciţiu la care încearcă şi el un răspuns în articolul Anul 2100. Şi m-am gândit c-ar fi interesant să prezint viitorul omenirii din perspectiva unor filme.

Mulţi scriitori şi regizori au meditat la anii ce vor veni. În The Book of Eli Albert Hughes şi Allen Hughes imaginează o lume post-apocaliptică, în care supravieţuitorii unui conflict mondial se luptă pentru puţinele resursele rămase. Lipsiţi aproape complet de tehnologia modernă şi trăind de pe azi pe mâine, ei se omoară între ei pentru lucruri pe care astăzi le aruncăm. Un îndemn la maturizare pare să fie mesajul acestui film.

În Equilibrium societatea este una paşnică şi prosperă, beneficiind de ultimele invenţii ale ştiinţei. Dar are de plătit un preţ pentru asta. În urma ultimei conflagraţii de proporţii, conducătorii planetei au luat decizia de a suprima toate sentimente umane, pentru a preveni alte posibile conflicte pe viitor. Căci ce au stat la baza oricărui război dacă nu emoţii sau trăiri ca setea de putere, orgoliul, vanitatea? Odată însă cu suprimarea acestora au dispărut şi sentimentele elevate, pozitive, iar oamenii au ajuns asemenea unor roboţi.

În Pandorum planeta Pământ a dispărut complet de pe harta cerului. Nu se ştie exact cum sau din ce cauze, cel mai probabil tot în urma unei conflagraţii de proporţii. Singurii oameni rămaşi în viaţă sunt cei de la bordul navei Elysium (ce nume profetic), trimisă să colonizeze o altă planetă. Bineînţeles, situaţia nu e chiar roz nici pe navă iar soarta lor nu este deloc sigură, dar deja ne îndepărtăm de tema articolului...

Jonathan Mostow se apropie poate cel mai mult de un viitor cât de cât plauzibil şi în trend ca să zic aşa, cu filmul lui, Surrogates. Dacă astăzi ne petrecem o mare parte din timp socializând pe Facebook, în Surrogates oamenii aproape că nu mai ies deloc din casă, având în schimb surogate (un fel de roboţi) pe care le controlează la fel cum controlezi un caracter dintr-un joc, văzând ce văd ele, simţind ce simt ele. Aceste surogate au ajuns să meargă la serviciu în locul tău, să meargă la coafor în locul tău (ce bizar) sau chiar să facă sex în locul tău. Bineînţeles, tot cu alte surogate.

Justin Timberlake este un hoţ de timp în In Time. Film în care genetica a avansat atât de mult încât oamenii nu mai mor din cauza vârstei, încetând să îmbătrânească la 25 de ani. Dar, odată atinsă această vârstă, ei mai au doar un an de trăit, timp care poate fi prelungit prin diverse acţiuni, cum ar fi munca, pentru că acum totul se plăteşte în timp. Societatea se împarte în două: bogaţi cu zeci sau sute de mii de ani pe ceas şi săraci care abia au timp să-şi plătească factura la întreţinere sau cana de cafea. Chiar dacă ecranizarea ideii în sine nu este neapărat foarte reuşită, filmul dă un nou sens expresiei timpul înseamnă bani.

Desigur, există şi variante mai optimiste. Star Trek (şi mă refer aici la serial) prezintă o evoluţie alternativă în care oamenii şi-au depăşit micile egoisme sau vanităţi şi au ajuns să cultive un climat de pace. Civilizaţia a încetat să fie una axată pe bani căci acum chiar şi hrana poate fi produsă de anumite aparate ce pot materializa aproape orice substanţă. În schimb omul a devenit pasionat de cunoaştere, de explorarea spaţiului, de găsirea altor civilizaţii şi în general de aspecte care ţin de intelect.

Aş putea continua dar mă opresc aici. După cum se poate constata, majoritatea perspectivelor oferite de aceste filme sunt destul de sumbre. Este adevărat că scopul filmelor este profitul iar conflictele dramatice generează de regulă un profit mai mare dar ceva adevăr tot este în ele. Albert Einstein a fost întrebat odată cu ce arme crede el că se va desfăşura al treilea război mondial. A răspuns că nu ştie dar e convins că al patrulea va fi cu arcul şi săgeţile.

În ce mă priveşte, daţi-mi voie să fac opinie separată. Viitorul va fi, trebuie să fie unul frumos. Pentru că altfel, la progresele la care am ajuns, la setea de ştiinţă a omului modern, dacă nu reuşim să ne eliberăm de concepţia predominant materialistă, oarecum medievală, în care încă ne scăldăm şi pe baza căreia un grup de oameni (o elită) tinde să acapareze toate resursele, toţi banii, toată puterea, atunci ne îndreptăm foarte rapid către ceva foarte dramatic. Viitorul, aşadar, fie va fi luminos, fie nu va fi deloc.
RSS

3 comentarii la: Proiecţie în viitor

Unknown

Imi place mai mult perceptia ta decat cea a lui Einstein, and that's a thing! :))

Lotus

Einstein, acest neînţeles... :))

Unknown

Lotus, acest intelept... :))

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.