Pandorum (2009)

Pandorum (2009)

gen: SF

cu: Dennis Quaid, Ben Foster, Cam Gigandet

de: Christian Alvart

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 6.8

opinia mea: bunUn braţ şi câteva tuburi care-ţi ies din el, ca nişte perfuzii. Tocmai te-ai trezit dintr-un somn criogenic. Descoperi după tatuaj şi accesorii că faci parte din echipajul cu numărul cinci, realizezi că cunoşti totul despre funcţionarea anumitor părţi ale navei imense în care te afli dar nu ştii cine eşti sau care e misiunea ta.

Este povestea lui Bower (Ben Foster) şi a superiorului lui, Payton (Dennis Quaid). Amnezia e comună stazelor de lungă durată dar faptul că nu au fost treziţi de membrii echipajului cu numărul patru indică că ceva a mers prost. Iar accesul la reactor sau la puntea de comandă se va dovedi mult mai dificil şi mai neliniar decât ar fi trebuit...

Pe acest schelet se înfăşoară mai multe motive secundare. Unul dintre ele este nebunia cu care se pot confrunta cosmonauţii după zboruri îndelungate (denumită aici sindromul Pandorum), o temă comună multor filme SF. Dar psihicul nu este singurul duşman cu care cei doi vor trebui să lupte. Căci, după cum probabil intuiţi deja, nava ascunde şi prezenţe mult mai concrete...

Deşi avem toate ingredientele unui horror veritabil, filmul este de altă factură. În acelaşi timp el nu este nici un log-budget cu doi actori ca Iron Doors. Pe parcurs vom întâlni şi alte personaje, oameni care s-au trezit din stază de ceva timp şi au reuşit, în mod excepţional, să supravieţuiască până acum. Cum se vor termina toate veţi afla vizionând filmul.

Care film este, de ce să nu recunosc, destul de bine realizat. Realist (în contextul dat), original (în pofida multor puncte în comun cu alte producţii SF), alert, cu personaje vii, care ţi se întipăresc în minte. Nu este neapărat un film profund sau spiritual dar iubitorii de sf-uri sau chiar de filme horror vor avea probabil o experienţă cinematică plăcută.

Aşa cum, de altfel, v-o doresc tuturor.
RSS

10 comentarii la: Pandorum (2009)

Unknown

Vad ca ai recenzii la destul de putine filme de dragoste. Nu sunt pe placul tau sau pur si simplu nu ai gasit foarte multe care sa merite atentie?

Lotus

Hmm... bună întrebare. Dar ce înseamnă filme de dragoste? Dă-mi câteva exemple.

Eu aş zice că nu le ocolesc, spre exemplu am scris despre Knocked Up, La vita e bella sau Golden Gate, dar filmele care tratează iubirea într-un mod profund sunt puţine. Altfel, comedii mai mult sau mai puţin siropoase, "romantice", în care prin iubire se înţelege relaţii mai mult sau mai puţin sexuale/superficiale/egoiste/telenovelistice, sunt cu duiumul dar nu toate-mi plac. Găseşti o parte dintre ele la eticheta romantic.

Dar da, sunt băiat şi dacă-mi dai să aleg între un SF şi un film romantic voi alege cel mai adesea SF-ul (însă voi păstra filmul romantic pentru momente în care simt nevoia să mă uit la aşa ceva). Şi cum blogul abia împlineşte un an peste trei zile, şi cum pe el scriu cam despre ce văd la momentul prezent, şi cum în ultimii ani accesul la filme a devenit extrem de facil, practic putând să vezi orice film doreşti, s-a ajuns la situaţia că am văzut o grămadă de SF-uri şi am o grămadă de comedii romantice pe lista de aşteptare... :)

Dar recomandă-mi câteva titluri şi o să încerc...

Unknown

Nu ma refer la comedii romantice, stiu ca astea sunt cu gramada. Iar cele care chiar merita sa ramana in memorie sunt mult, mult prea putine.
Filme cu adevarat de dragoste si care asa cum spui tu, trateaza iubirea intr-un mod mult mai profund am gasit cateva, chiar pe gustul meu. Nu stiu totusi in ce masura te-ar incanta pe tine, caci multora carora le-am zis de ele, mai ales baieti, nu le-au prea intrat la inima.
Ar fi asa: City of Angels, If Only, P.S. I Love You, Jeux d'enfants (Love Me If You Dare), Pride and Prejudice, Sweet November, The Notebook, August Rush.
Poate mai sunt, am senzatia ca am uitat cateva importante, dar ajung si astea :) Sunt clasice unele dintre ele iar eu le-as revedea ori de cate ori as putea.
Si comedii romantice au fost unele care m-au atins, gen: Kate and Leopold, Letters To Julliet, The Last Song (desi poate s-ar incadra mai bine sus, 500 Days of Summer, When In Rome, Shakespeare In Love, Love Actually si poate mai sunt cateva.
Personal, nu sunt chiar asa mofturoasa la filme, deci s-ar putea ca cele care ma incanta pe mine sa nu fie de nicio valoare pentru tine sau pentru oricine (mi s-a intamplat de multe ori), dar m-as bucura daca ai trage putin cu ochiul macar la trailere :)

Lotus

Meri de recomandări. O să le am în vedere. Am uitat să precizez mai sus că am o grămadă de filme cunoscute pe care le-am pus pe lista de aşteptare pentru când o să-mi iau un monitor mai mare... :D

Dintre cele recomandate de tine am văzut doar Sweet November care e superb. Dar, ca şi altele, l-am văzut ceva mai demult... Poate o să scriu şi despre ele. :)

Unknown

Hmm, nu inteleg ce treaba ar putea avea un monitor mai mare cu ce postezi tu aici. Cu ce te incurca daca ai unul mai micut? (imi scuzi nelamurirea :)) )
Uf, ma pui sa ma bag la treburi de fizica tocmai cand eu am zis ca iau o maaare mare pauza de 2 luni de la materia asta plus mate :)) Asta pana incep facultatea, evident :-<

Júlia

Am și eu o recomandare, în caz că nu ai văzut - Before sunrise și Before sunset! Sunt două părți, prima parte fiind mai faină! Dialogurile, personajele, povestea... totul e super! :) Este un film de dragoste care nu are cum să nu placă și băieților!

Lotus

Am auzit de ele. Îl am pe al doilea dar încă nu l-am văzut. O să îl caut şi pe primul. Mersi. :)

întuneric

Hmm. Pandorum parca se pierde pe drum la un moment dat. Merge...

Lotus

Merge până la planeta respectivă. Acolo se opreşte. :))

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.