Fracture (2007)

Fracture (2007)
Ruptura (2007)

gen: poliţist

cu: Anthony Hopkins, Ryan Gosling, Rosamund Pike

de: Gregory Hoblit

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 7.1

opinia mea: bunWilly Beachum (Ryan Gosling) este un tânăr şi foarte bun procuror care vrea să se mute la o firmă privată, unde se câştigă mai bine. Chiar înainte ca el să plece poliţiştii îl arestează pe Ted Crawford (Anthony Hopkins), un tip bogat care şi-a împuşcat soţia cu sânge rece după care a recunoscut fapta. Acesta nu doar că refuză să fie reprezentat de un avocat dar solicită ca procesul să aibă loc cât mai repede. Nefiind nimeni disponibil la ora aia şi cazul părând foarte simplu Willy îl preia dar, în scurt timp, lucrurile încep să se complice iar procurorul nostru devine din vânător, metaforic vorbind, vânat, realizând că a căzut într-o cursă.

Filmul este simultan o dramă de calitate, un studiu de caractere şi un thriller poliţist. Un prim personaj care iese în evidenţă este cel interpretat de Anthony Hopkins, un ins ciudat, inteligent (în sens diabolic), care-ţi dă fiori pe şira spinării şi te duce cu gândul la doctorul Hannibal Lecter din Tăcerea Mieilor. De cealaltă parte, personajul lui Gossling pare situat la antipodul lui Kevin Lomax, avocatul interpretat de Keanu Reeves în Pact cu Diavolul. Consumat de neputinţa de-a dovedi o crimă despre care ştie că s-a produs, el va ajunge să-şi neglijeze cariera. Nici măcar Nikki Gardner (Rosamund Pike), iubita şi noua lui şefă, nu-l înţelege.

Rolul i se potriveşte ca o mănuşă lui Gossling, Beachum fiind un tip mai mult gânditor, care nu exprimă forţă brută ci trăire interioară. Această trăire va evolua de la o anumită stare de calm şi nepăsare la începutul filmului într-o dramă autentică, lucru care de fapt constituie punctul forte al filmului. Confruntat cu perspectiva înfrângerii, Beachum ar putea s-o lase baltă, filmul devenind o lecţie de tipul "nu poţi schimba lumea" sau "uneori trebuie să admiţi că mai şi pierzi". Dar dacă Beachum l-a subestimat la început pe adversarul lui, acelaşi lucru e valabil şi invers, căci tânărul procuror nu va renunţa. O decizie mai mult viscerală decât logică.

Dacă agreaţi filmele poliţiste (altele decât cele cu Jason Statham) şi dramele care vă provoacă la gândire (cum ar fi pe tema a ce-i mai important în viaţă) atunci vă recomand Fracture. Mie mi-a plăcut mult.
RSS

2 comentarii la: Fracture (2007)

întuneric

Un film OK, intr-adevar.

Lotus

Tu şi citeşti recenziile sau doar bagi comentarii? :D

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.