Public Enemies (2009)

Public Enemies (2009)
Inamicii publici (2009)

gen: poliţist

cu: Johnny Depp, Christian Bale, James Russo

de: Michael Mann

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 7.0

opinia mea: bun
Public Enemies este un film biografic ce-l are în prim plan pe celebrul gangster american al anilor 30, John Dillinger (Johnny Depp). Filmul debutează cu acesta ajutându-şi nişte prieteni să evadeze. Suntem apoi introduşi în viaţa şi conexiunile lor cu lumea interlopă, asistăm la jafuri de bănci, urmăriri, crime, încarcerări, trădări şi - cum nu se putea altfel - o poveste de iubire. De cealaltă parte avem oamenii legii, conduşi de agentul Melvin Purvis (Christian Bale), şterşi şi depăşiţi de situaţie în cea mai mare parte a timpului. Finalul este oarecum abrupt.

Şi acum să desfacem puţin de textura acestui film. Dacă am scris Michael Mann, gândul ne zboară la Heat. Într-adevăr, Public Enemies reeditează conflictul poliţist-gangster pe care l-am văzut în 1995. Dar în loc de Al Pacino şi Robert De Niro îi avem pe Christian Bale şi Johnny Depp. Diferenţa de actori rezultă într-o diferenţă de personaje, care pierd din strălucire. Nu mai avem o ficţiune cu doi poli în jurul cărora gravitează totul ci o biografie în care eroii se circumscriu destinului şi conjuncturilor. Şi nu doar eroii ci întreg filmul este mai şters, fără să pună accent pe detalii. Muzica e şi ea în ton, cu piesele lente şi oarecum somnolente ale anilor 30. Totuşi, filmul te farmecă prin povestea pe care o înfiripă treptat, de-a lungul celor două ore şi 20 de minute de vizionare. Într-un fel se poate spune că Public Enemies a rezultat din fuziunea lui Heat cu The Last of the Mohicans.

Camera se fixează cu precădere asupra taberei delicvenţilor, unde Johnny Depp se dovedeşte o alegere bună, inclusiv din punct de vedere al poveştii mai-sus amintite. În schimb Christian Bale nu mi-a plăcut, dă senzaţia unui tip mai bătut în cap să-i zic aşa. Forţele de poliţie din film sunt la antipodul a ce vedem în majoritatea producţiilor americane de astăzi (nu că 2009 ar fi la cine ştie ce distanţă-n trecut). Seamănă întrucâtva cu cele din L.A. Confidenţial, dac-aţi văzut. În fine, per ansamblu un film bine realizat care nu-i atât de mult un conflict între două personaje sau tabere cât o istorie a unui destin. E adevărat, unul nu tocmai fericit.

Cam asta.
RSS

4 comentarii la: Public Enemies (2009)

Teo

Mm, autobiografic? Nu, fara auto in fata...

Lotus

Ai dreptate, mersi. :)

întuneric

Unul dintre cele cateva filme pe care Depp le-a luat mai in serios. :D

Lotus

N-am văzut seria piraţilor. Am văzut în schimb From Hell, e destul de serios. Apropo, bun venit pe blog.

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.