John Carter (2012)

John Carter (2012)
John Carter (2012)

gen: fantastic

cu: Taylor Kitsch, Lynn Collins, Willem Dafoe

de: Andrew Stanton

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 6.8

opinia mea: mediu



Băiatul întâlneşte fata. Băiatul şi fata se plac dar fata este promisă altuia. Băiatul luptă pentru fată dar e aruncat departe. Băiatul caută o cale de a ajunge din nou la fată...

Cam asta este tema filmului, ca şi a multor alte filme de altfel. În cazul nostru povestea e plasată... pe Marte. Mai exact, în secolul al XIX-lea, un căutător de aur, fost căpitan în armata sudistă, pe numele lui - aţi ghicit - John Carter, ajunge într-o peşteră unde, după ce omoară un tip ciudat şi îi ia dispozitivul, se trezeşte... pe Marte. Barsoom cum este ea numită de localnici, căci da, Marte nu e pustie, aşa cum noi, fiinţele de pe Jasoom, ne închipuim.

Acolo el dă peste mai multe specii inteligente. Primii pe care-i întâlneşte sunt tharkşii, nativi care aduc uşor cu băştinaşii din Avatar, au o structură oarecum tribală şi trăiesc destul de natural sau primitiv (dar au totuşi puşti). La început au probleme de comunicare, ei luându-l drept Vorginia (de la Virginia, oraşul în care s-a născut), dar după ce îi dau să bea o chestie, limba i se dezleagă şi urechile i se destupă şi gata, deja se înţeleg perfect. Să li se dea băutura respectivă şi politicienilor noştri.

Tharkşii se ascund de obicei când deasupra lor zboară navele Heliumului sau Zadongăi, cele două oraşe rivale ale rasei umanoide (seamănă izbitor de mult cu oamenii, doar că au nişte tatuaje roşii pe faţă şi corp) care prin tehnologia lor domină planeta. Heliumul este ăla bun dar Zadonga primeşte ajutor de la aceeaşi rasă de extratereştrii din care făcea parte insul ciudat omorât de John Carter în peştera de pe pământ. Aşa că Zadonga va învinge în curând.

Şeful Helliumului are o fată, care-i prin urmare prinţesă. Şi care pe lângă că e un fel de doctor în astronomie, ştie şi cu săbiile şi ăstea. Aşa că tipa vrea să lupte până la ultima suflare pentru salvarea Heliumului. Şansa o va aduce fix în braţele lui John Carter. Ah, am uitat să zic, Carter ăsta datorită anatomiei umane şi a forţei de gravitaţie de pe Marte avea acolo puteri mărite, precum şi putea sări la înălţimi foarte mari.

Şi, vorba Măricicăi, se mai întâmplă chestii dar n-o să vi le povestesc pe toate.

Filmul are ca sursă de inspiraţie romanele lui Edgar Rice Burroughs, autorul lui Tarzan. Şi e destul de interesant, în primul rând pentru universul fictiv foarte colorat pe care îl pictează. De exemplu oamenii din Zadonga şi Helium zboară cu nave solare dar poartă săbii şi se îmbracă ca romanii. Star Wars, Avatar, Rome, Tarzan şi chiar Titanic şi-au dat mâna cu succes în această producţie Walt Disney.

Nici la nivel de naraţiune filmul nu duce lipsă de imaginaţie. Povestea se desfăşoară în două planuri sau lumi, odată pe Marte (care e înfăţişată ca o întindere deşertică de la noi, călduroasă deci) şi a doua oară pe Pământ. Avem şi un fel de twist pe Pământ, unde nepotul lui John Carter, devenit între timp bogat (o să vă daţi voi seama de ce), îi citeşte jurnalul, trăieşte aventura şi descoperă chestii.

Dar... şi aici ar urma un mare dar. Pe care nu-l voi cuntinua, deoarece John Carter nu este în esenţă un film ci un desen animat. De altfel Andrew Stanton mai este cunoscut pentru A Bug's Life, WALL·E şi Finding Nemo. Aşa că nu are sens să critic un desen animat pentru lipsa unor calităţi pe care ar trebui să le aibă un film. John Carter este o producţie adresată copiilor. Totuşi, reuşeşte să-ţi menţină atenţia trează până la sfârşit.
RSS

9 comentarii la: John Carter (2012)

Teo

Eu era sa adorm spre sfarsit... :D

Lotus

Pot pune radio pe blog dar am zis că na... :)

Anonim

Ai inteles la ce ma refeream, pana la urma... :))

Lotus

Până la urmă da... :)

Maria

Nici mie nu mi-a placut, noroc ca l-am vazut acasa

adizzy

eu il am de ceva mai mult timp filmul asta si tot imi caut curaj sa ma uit la el...m-ai cam zapacit cu Helium, Zadonga si ce a mai ramas :)) nice revizie

Lotus

Păi cam aşa-i şi filmul, numai că acolo o să înţelegi, că e şi filmat. Filmul. Adică filmul e filmat. Hai că nu mai zic nimic că iar te încâlcesc... :))

întuneric

opinia mea: foarte slab (noroc cu efectele speciale)

Lotus

Taci mei, că e mai bun ca Finding Nemo (pe care nu l-am văzut)... şi personajele arată mult mai bine, parc-ar fi oameni reali.

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.