Iron Doors (2010)

Iron Doors (2010)
Iron Doors (2010)

gen: mister

cu: Axel Wedekind, Rungano Nyoni

de: Stephen Manuel

linkuri: IMDb

nota IMDb: 4.4

opinia mea: superPlângeam cu lacrimi de artist în Johnny English Reborn (şi-n general în ultimele articole) cum că filmele de azi mă lasă nesatisfăcut. Iată că zeii s-au îndurat şi orgasmul minunea a avut loc, astfel am dat peste un film care mi-a plăcut. Sau el peste mine, nu se ştie. Respectiv Iron Doors din 2010, o producţie germană în regia lui Stephen Manuel (Shoot the Duke, Fatal Rescue, Lucky Fritz), filmată-n 3D. Un Stephen Manuel de care n-am auzit până acum dar care prin acest film dă dovadă de deschidere şi curaj.

Povestea debutează cu un tip care se trezeşte într-o încăpere ciudată, luminată doar de nişte neoane, cu o uşă metalică masivă, fără să ştie cum sau de ce a ajuns acolo. Lângă el se află un şobolan mort de câteva zile după muştele şi viermii care-l populează. Ceasul de la mână indică 1 aprilie dar aparenta farsă începe să se îngroaşe pe măsură ce trece timpul. Cum nimeni nu-i răspunde la strigăte sau întrebări, omul nostru, confruntat cu perspectiva deshidratării, începe să caute la modul cel mai serios o cale de ieşire. Eforturile lui îi permit la un moment dat să ajungă într-o primă cameră alăturată, unde găseşte... o fată. Mai departe... de fapt nu, mai departe vă las pe voi să-l vedeţi dacă doriţi.

Filmul m-a captivat încă de la început prin dozarea misterului cu fine note de sensibilitate sau umor (deseori autoironic) ale personajului principal. Chiar dacă ingredientele sunt simple, filmarea a fost adusă la rang de artă iar povestea presărată cu o serie de minunate simboluri. Astfel faptul că uşile se deschideau doar când cei doi erau orientaţi cu spatele la ele poate semnifica uşurinţa cu care unele lucruri vin la tine atunci când renunţi la a le mai dori cu îndârjire. De-un alt exemplu, las ca temă de gândire de ce regizorul a pus în acelaşi spaţiu doi oameni care vorbeau limbi diferite. În fine, multe calităţi la acest film modest a cărui temă principală este aceea a testului. Dar dacă sunteţi iubitori de acţiune brută, sperând să vedeţi un remake la Saw, sfatul meu este să treceţi peste.

În schimb filmul are multe puncte în comun cu Cube, atât la nivel formal cât şi la nivel de fond. Numărul redus de personaje, plasarea acestora (fără voia şi ştiinţa lor) în diverse camere misterioase de unde planează asupră-le spectrul morţii, studiul (bun) de caractere în situaţii limită sunt câteva similarităţi. Există şi diferenţe. Cube este un film horror în timp ce Iron Doors are o cu totul altă tonalitate subtilă, mult mai caldă. Metafora testului (care la un anumit nivel pare imaginat de o minte bolnavă în Cube) îmbracă forme diferite în cele două filme. În sfârşit, în timp ce Cube vorbeşte despre mai multe persoane sau identităţi, bărbatul şi femeia din Iron Doors formează un întreg.

Totuşi, nu vă aşteptaţi la un film super-metaforizat cum este Stalker. Iron Doors are şi acţiune, şi dramatism, şi neaşteptat şi chiar şi umor. În plus te face să empatizezi foarte repede cu personajele. Iar ca realizare, fondul sonor excelent şi filmările de aşa natură încât nu ai nici măcar o secundă senzaţia că te afli în faţa unui low-budget intră tot la categoria plusuri. Finalul filmului însă nu este unul teluric şi probabil în asta rezidă notele mici pe care le-a primit pe IMDb, majoritatea spectatorilor fiind oarecum frustraţi la sfârşit. Dar, mno, cum să vă zic, nici matematica nu-ţi place dacă n-o înţelegi. Sau filosofia. Sau...

Este, aşadar, un film pe care vă recomand să-l descoperiţi singuri. Mai ales dacă vă simţiţi sufocaţi şi căutaţi o cale de ieşire din labirintul cinematografiei americane, cu zidurile ei reci şi imunde, cu uşile ei ermetice care vă limitează libertatea de a gândi...
RSS

2 comentarii la: Iron Doors (2010)

Teo

Hopa, uite o recomandare care imi atrage atentia. Chiar ma emeam, dupa ce am citit primul paragraf, sa ni fie ceva gen Saw... Habar n-aveam de filmul asta.

Lotus

Sper să-ţi placă... :)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.