Cowboys & Aliens (2011)

Cowboys & Aliens (2011)
Cowboys şi Extratereştrii (2011)

gen: SF, western

cu: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde

de: Jon Favreau

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 6.2

opinia mea: slab
Prima întrebare care-a răsărit în mintea mea la vederea titlului a fost din ce categorie face parte filmul. Dacă-i cu cowboys e clar că-i western. Dar apoi vine partea cu alienii. O fi cumva istoric? Adică e la mintea cocoşului că dacă extratereştrii ne survlează în prezent or fi avut nenumărate contacte cu noi şi în trecut, de-a lungul timpului. În lipsă de probe în acest sens, sunt nevoit însă să-l plasez la science-fiction. Moment în care îţi aduci aminte de Wild Wild West. Dac-o fi comedie atunci ok, poate e bun. Dar stai că nu, filmul nu-i comedie, Jon Favreau se ia în serios. Atunci, hmm... e pe bune. O întâlnire amicală între alieni şi oameni, plasată în contextul Vestului Sălbatic.

Noi am trimis ca reprezentanţi pe Daniel Craig şi Harrison Ford. Eu în locul lor nu m-aş fi dus dar pe mine nu m-a întrebat nimeni. Alienii nu şi-au declinat identitatea reprezentanţilor lor. Doar faptul că reprezintă. Cum întâlnirea se desfăşoară pe terenul nostru iar ei sunt puţini, un grup de iscoade, şansele ne sunt favorabile. Mai ales că Daniel Craig şi Harrison Ford. Adăugaţi la asta faptul că alienii erau mai înapoiaţi decât sunt ei azi iar bărbaţii americani erau mai virili decât sunt ei azi (vezi modelul pistolarului dur, spărgător de bănci şi seminţe şi mestecator de gumă) şi veţi avea probabil motivaţia plasării acestei acţiuni de către Favreau în Vestul Sălbatic. Păi nu?

Harrison Ford este bătrân şi mai mult simbolic. Daniel Craig este tânăr şi neliniştit, având în dotare o armă pe bază de ceva puls luminos şi lipsindu-i din dotare memoria de lungă durată. Adică nu ştie cine-i, de unde a venit şi ce caută în filmul ăsta. Noroc cu indienii (căci da, dacă-i western avem şi indieni, să nu poată zice nimeni că favoritisme, Pământul e reprezentat de o singură naţiune şi chestii din astea) care-i deblochează memoria făcându-l să-şi aducă aminte cine e, de unde vine şi încotro se îndreaptă, dându-i astfel un sens în film. A, şi să nu uit, el mai este ajutat de o fată. Care nu-i ceea ce credeţi voi că e. Indiferent ce.

Ca să recunosc, filmul este mai articulat decât Jonah Hex. Are coerenţă, are acţiune, de fapt în mod surprinzător reuşeşte să creeze o poveste plauzibilă (având în vedere subiectul). Cu toate acestea nu străluceşte, nici măcar un singur moment. Ceea ce îl reduce la statutul de film comercial marca Hollywood.

La care se adaugă, fireşte, mizarea pe frica de necunoscut a maselor, într-o altă (a câta?) producţie unde tot ce nu-i de-al nostru e portretizat ca un fel de versiune horror a evoluţiei, având ca unic scop distrugerea acestei paşnice planete şi a locuitorilor ei. De unde rezultă că noi, oamenii, în pofida inferiorităţii tehnologice, suntem buricul universului, singura rasă capabilă de a nu ataca alte rase (şi incapabilă tehnic de-a o face). Dar stai, nu ne-am găurit stratul de ozon, n-am eradicat atâtea specii de animale pe cale de dispariţie?

Ok. Singura rasă capabilă de-a face filme bune.
RSS

Nu sunt comentarii la: Cowboys & Aliens (2011)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.