FlashForward (2009)

FlashForward (2009-2010)

gen: SF

cu: Joseph Fiennes, John Cho, Jack Davenport, Dominic Monaghan, Peyton List, Sonya Walger, Christine Woods

de: Brannon Braga, David S. Goyer

linkuri: IMDb, trailer, fanblog

nota IMDb: 7.7

opinia mea: bun

V-aţi întrebat vreodată câte din acţiunile pe care le realizaţi sunt bazate pe certitudini şi câte nu? Când sunteţi tineri spre exemplu, ieşiţi cu o fată în oraş. Nu ştiţi dacă veţi fi cu ea pe viitor sau nu, speraţi. Mai târziu, când lucrurile se "aşează", viaţa intră într-un fel de rutină. Ştiţi că a doua zi la ora cutare veţi fi la serviciu iar seara cu familia.

Ce-ar fi însă dacă aţi vedea un scurt fragment din viitorul propriu? Bineînţeles, ne putem imagina că vedeţi orice, gama posibilităţilor este infinită. Poate vedeţi că viaţa este la fel. Sau poate sunteţi cu o altă persoană. Poate nu vedeţi nimic, însemnând că sunteţi mort. Dar indiferent ce vedeţi, acela este viitorul vostru. Cum aţi reacţiona? Aţi deveni optimist? Sau pesimist? Aţi începe să speraţi din nou? Sau pur şi simplu v-aţi continua viaţa ca şi înainte, ignorând premoniţia avută?

Desigur, indiferent cât de mult aţi putea fi răscolit, impactul asupra societăţii per ansamblu ar fi minim. Lumea nu s-ar sinchisi de voi şi şi-ar vedea de treabă: drama ar fi deci una individuală. Dar dacă întreaga omenire şi-ar accesa viitorul? Ce s-ar petrece atunci? Aceasta este una din întrebările pe care şi le-a pus scriitorul canadian Robert J. Sawyer în romanul Flashforward din 1999.

Inspirat din acest roman, FlashForward este un serial creat de HBO şi vândut canalului ABC, cotat cu doar 7.7 pe IMDb. Şi scriu "doar" pentru că în opinia mea este marfă de calitate mai bună. Are un singur sezon, cu 22 de episoade, care a rulat în perioada 24 septembrie 2009 - 27 mai 2010. Datorită ratingului slab sezonul al doilea a fost anulat, motiv pentru care finalul este oarecum deschis.

Filmul începe cu o pierdere generală de conştiinţă de două minute şi 17 secunde, care afectează simultan întreaga populaţie de pe glob1. Timp în care toţi oamenii sunt proiectaţi circa şase luni în viitor, având viziuni cu ce vor face la data de 29 aprilie a anului următor, într-un interval orar de aceeaşi lungime. Practic, întreaga umanitate asistă la un fragment din viitorul propriu, luat individual.

Binecuvântare, blestem, voinţă divină sau experiment macabru, cert este că "pana de conştiinţă" cauzează nenumărate accidente (de exemplu rutiere, oamenii aflaţi la volan pierzând controlul maşinii) totalizând 20 de milioane de morţi. În scurt timp este creată o echipă FBI (intitulată Mosaic) pentru a investiga cauzele acestei situaţii, din ea făcând parte şi Mark Benford (Joseph Fiennes), un agent care s-a văzut lucrând la acest caz în viitor.

Aceasta este intriga filmului. În continuare situaţia evoluează interesant, cu noi mistere ce apar pe măsură ce altele îşi găsesc parţial răspunsul, cu introducerea de noi personaje (unele dubioase, altele - fizicieni de geniu) aflate în legătură cu "leşinul" colectiv, cu situaţii dramatice şi, treptat, cu alinierea aproape inexorabilă a destinului fiecăruia faţă de "momentul zero" văzut. Cu câteva excepţii, şi e important de remarcat acest lucru, pentru că producătorii filmului au avut inteligenţa de a lăsa cât mai multe ferestre deschise, nealunecând în capcana unui curs prestabilit, profetic sau sumbru.

În paralel sunt urmărite şi reacţiile oamenilor (atât individual cât şi la nivel de mase) confruntaţi cu propria soartă sau cel puţin cu probabilitatea ei.

Scriam că filmul mi-a plăcut. Nu doar pentru tematica abordată (şi tratată bine, de o manieră care trezeşte interesul) ci şi pentru jocul în general bun al actorilor (unii sunt destul de cunoscuţi), apoi pentru un scenariu care oferă spaţiu de dezvoltare personajelor fără a pierde perspectiva de ansamblu şi pentru senzaţia generală de realism. Sigur, există şi lucruri trase de păr, dar ele survin din limitele inerente unui serial şi din bugetul alocat, nu din greşeli de scenariu/regie, cel puţin în opinia mea.

FlashForward nu este un film de acţiune explozivă. Nu este nici un science-fiction clasic. Este o combinaţie de mai multe lucruri, în care atenţia spectatorului şi ritmul alert sunt menţinute uneori doar de dialoguri, alteori de personajele magnetice, alteori de derularea evenimentelor. Probabil că nu o să placă anumitor tipuri de spectatori, cum ar fi iubitorii de telenovele. Dar îndrăznesc să sper că, cel puţin din această ultimă categorie, nu sunt mulţi care îmi vizitează blogul.

1. ulterior se descoperă că au existat persoane care, în mod excepţional, au rămas treze []
RSS

Nu sunt comentarii la: FlashForward (2009)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.