The Three Musketeers (2011)

Cei trei muşchetari (2011)

gen: capă şi spadă, parodie

cu: Logan Lerman, Gabriella Wilde, Luke Evans, Ray Stevenson, Milla Jovovich, Orlando Bloom

de: Paul W.S. Anderson

nota IMDb: 5.9

opinia mea: mediu
Puţin context. Franţa (şi Europa) anilor 1800. Deci suntem în plină epocă a titlurilor nobiliare, a duelurilor, a orgoliilor rănite (prin definiţie orgoliile cer a fi rănite şi cu cât sunt mai mari cu atât rănile vor fi mai dureroase, Murphy are nişte sclipiri de genialitate), onoare, cinste, integritate, sacrificarea vieţii pentru femeia iubită, ţară, rege, regină, înţelegeţi voi, loialitate, eroism, tot tacâmul. Potenţate, bineînţeles, de peniţa unor scriitori ca Alexandre Dumas.

Flash forward. UE-ul anilor 2011. Criză economică, şomaj, rafale neîntrerupte de aclamaţii laudative la adresa nobililor politicieni care-şi ţin bine-mersi mănuşile pe mâini, democraţie, fraude fiscale, Sarkozy, ACTA. Şi vrei să faci un film despre anii 1800, curaj, cavaleri - nu mai repet. Care să nu fie pentru copilele de-a şasea sau domnişoarele bătrâne care încă-l mai aşteaptă pe Făt-Frumos (în varianta D'Artagnan). Noa, cum faci?

Păi ai cam două variante. Prima este aceea a unei comedii cu tente parodice, asta fiind de altfel o reţetă universală fiindcă, indiferent de epoca în care se derulează povestea, poţi face o parodie de succes şi anume care parodiază exact epoca respectivă, a doua fiind a unui film profund. Asta teoretic. Practic, uitându-ne la filmele regizate de Paul W.S. Anderson (Resident Evil, Alien vs Predator, Event Horizon, Mortal Kombat etc), lista de variante se reduce la una singură. Că dacă-i una e clar că e singură.

N-o să povestesc filmul, convins fiind că majoritatea aţi citit cartea pentru că, nu-i aşa, cititorii mei sunt mai inteligenţi decât scriitorii altora. Mă rezum la a vă spune că acţiunea lui urmează în linii mari firul romanului, cei trei muşchetari în număr de patru încercând să recupereze pentru regină o bijuterie aflată în posesia celui care-o posedă şi care nu-i regina, asta pentru că regele, îmbătat de cardinalul Richelieu cu vinul geloziei, îi cere reginei să poarte respectiva piesă de bijuterie la balul pe care-l va da în cinstea ei. Că-n film regina-i cinstită.

Dacă Anderson nu scoate din Alexandre Dumas, adaugă în schimb la greu din Jules Verne. Lucru de înţeles (a nu se înţelege scuzabil) dacă recitim mai-sus amintita listă de filme ce-l au ca regizor. Fără să vă dau toate detaliile, aţi auzit de bătălii aeriene prin secolul al XVIII-lea? Cum aşa, că tocmai ce v-am lăudat mai devreme? Combinaţia care rezultă este oarecum inedită, oarecum cu potenţial, oarecum kitsch.

The Three Musketeers are o anumită savoare, aducând întrucâtva cu Chicago, lucru la care contribuie din plin frumoasa şi senzuala Milla Jovovich în rolul lui Milady de Winter. Un joc solid, chiar bun şi din partea celorlalţi actori, în special Logan Lerman (D'Artagnan) şi Gabriella Wilde (Constance). Nu la fel de bine stau lucrurile cu personajul cardinalului Richelieu care nu inspiră forţă decât prin comparaţie cu (exagerat de) nătângul tânăr rege.

Multe alte exagerări, filmul nu se ia prea mult în serios dar se prosteşte prea tare şi cam acesta este nivelul la care ratează şi ajunge undeva în zona lui Your Highness. Oricum, pentru Paul W.S. Anderson aş zice că e un mare pas înainte. Acţiune, coloană sonoră bună, spectacol vizual fabulos, filmat în 3D. Dacă să-l vedeţi? Da' ce, voi n-aţi citit nimic din recenzia de mai sus? Alegerea, cum se spune, vă aparţine.
RSS

7 comentarii la: The Three Musketeers (2011)

Victor Preda

"Un joc solid, chiar bun şi din partea celorlalţi actori, în special Logan Lerman (D'Artagnan) şi Gabriella Wilde (Constance)" Serios? Cu cine ii compari cand zici asta?

Christoph Waltz nu joaca bine? Nu are rol saracul, ca ar fi jucat el.

Lotus

Nu-i compar cu nimeni. Apreciez calitativ performanţele lor. Nota 10 se dă elevului care ştie materia şi nu elevului care-i mai bun ca Popescu. Deci nu comparam, apreciam. :)

Şi sunt de acord cu tine că personajul interpretat de Christoph Waltz lasă mult de dorit. Nu-i vina lui ci a scenariştilor.

Victor Preda

Nu ca ii compar cu Robert DeNiro, ci ca ii compar cu oameni reali. Percy Jackson asta e un pretty boy care aduce lumea la cinema. Nu pot sa zic despre rolul asta decat ca e un alt rol pe care l-a facut, intr-un film mare, ca sa poata probabil sa isi faca un nume. E bun pentru cariera lui. Astept sa il mai vad.
Fata, in schimb, nu mi-a placut deloc. N-are nici un rost nici ca actrita dar mai ales ca personaj.

Colorbliss

L-am vizionat si eu ieri. A fost relaxant. Si da, am simtit si eu asemanarea cu ,,Your highness", pe alocuri, ca si atmosfera si atitudine. Nu pot spune ca mi-a displacut total, insa... cu siguranta as prefera un film ,,serios" pe tema muschetarilor. Si i-as vrea pe cei doi - A. Dumas si J. Verne, abordati in filme diferite :)) Un alt punct slab mi s-a parut a fi cliseul Planchet si anumite replici fortate.
Pe de alta parte, parodierea anumitor obiceiuri reprezentative secolului respectiv a fost bine-venita. Caci dincolo de onoare, curaj etc, exista si o doza buna de penibil si orgolii nejustificate.
A, si inca o chestie pe care am observat-o, vizavi de replici fortate si cliseuri, actorul care l-a jucat pe D'Artagnan a facut pe alocuri o treaba buna. De cel putin doua-trei ori a avut ceva replici incredibil de stupide si DELOC orginale :)) , insa le-a spus cu o oarecare naturalete si amuzament (asa mi s-a parut mie) incat au fost acceptabile. (Putea sa iasa mult mai/foarte rau, vreau sa spun) :)

Mi-a placut Porthos :)

Lotus

Mie mi-au plăcut Milady de Winter şi Constance... :))

O replică-clişeu care mi-a rămas în minte este celebra formulă "Toţi pentru unul şi unul pentru toţi". Amuzant e că s-au abţinut din a spune-o complet pe parcursul filmului până la final când n-au mai rezistat şi au zis-o pe toată! =))

La partea de parodie, mi-a plăcut faza în care D'Artagnan îl provoacă la duel pe Rochefort pentru onoarea pătată iar acesta îl împuşcă pe la spate fără nici un fel de dileme morale sau cavalereşti... :))

Scrie despre el dacă l-ai văzut. ;)

Bianca Dobrescu

Sună interesant! Nu l-am văzut încă. Deci, ce mai aştept? :))

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.