Green Lantern (2011)

Green Lantern (2011)

gen: fantastic

cu: Ryan Reynolds, Blake Lively, Peter Sarsgaard

de: Martin Campbell

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 6.0

opinia mea: bun
Da, suntem din nou în universul DC al super-eroilor de benzi desenate. Şi, la fel ca în Hulk, culoarea predominantă este verdele. Un verde al voinţei, aflat în opoziţie cu galbenul-argilos al fricii. Sigur, alegoria este pentru copii, ca şi întreg filmul de altfel. Tot la fel de sigur cum noţiunea de "copil" n-are nimic de-a face cu vârsta, deşi în acest caz s-ar putea să aibă ceva de-a face cu natura masculină.

Lupta dintre verde şi galben (sau voinţă şi frică sau bine şi rău) are loc pe mai multe niveluri. În primul rând la nivel individual, unde două persoane se confruntă cu proprii demoni. Prima este Hal Jordan (Ryan Reynolds), un pilot de avioane cu spirit de aventură dar care a rămas cu o tară din copilărie, când a asistat la moartea tatălui lui în timpul unei decolări eşuate. Al doilea este Hector Hammond (Peter Sarsgaard), o fire retrasă şi temătoare, ilustru reprezentant al stării de laşitate.

Nivelul următor este dat tocmai de confruntarea dintre cei doi. Pentru că, în timp ce Hal îşi va depăşi nesiguranţa şi va alege calea eroului, Hector va ceda complet fricii, devenind avatarul ei pe Pământ. Căci da, există o Frică Universală, scrisă cu majuscule, fără o formă sau o consistenţă bine definită, un fel de ceva imens, capabil să înghită stele întregi în cale-i. Şi da, există şi o Frăţie Universală a Binelui, care i se opune. Avem, astfel, al treilea şi ultimul nivel, la care opoziţia devine macrocosmică.

Ce poate face la această scară de mărime, vă puteţi întreba, eroul nostru? Ei bine poate, căci după cum orice lanţ este compus din mai multe verigi şi depinde de tăria fiecăreia dintre ele, faptul că Hal a fost cel ales de inelul atutştiutor nu este întâmplător iar acţiunile lui vor avea reverberaţii în sus. Pentru că, după cum probabil intuiţi, lupta principală se va da pe Pâmânt.

Spre deosebire de alte filme de gen, să zicem Spider-Man, actorii sunt aduţi iar ştacheta publicului ţintă a fost urcată puţin spre vârsta adolescenţei. S-a renunţat la câteva clişee specifice genului (cum ar fi aceala al iubirii imposibile dintre erou şi fată - ba chiar mai mult, fata află foarte repede cine este misterioasa Lanternă, într-o scenă destul de amuzantă şi parodioasă) şi s-a preferat firescul şi simplitatea.

Tot la diferenţe, în timp ce în alte filme de fantezie eroul dispune de un set de puteri bine definit, în Green Lantern el are o libertate totală. Armele cu care luptă sunt materializate instantaneu de propriile gânduri şi alimentate de energia voinţei, limita în alegerea lor fiind dată doar de imaginaţie. Chiar dacă incantaţiile rostite sau povestea în sine sunt puerile, să notăm tributul pe care îl aduce filmul Logosului sau Cuvântului.

Hal Jordan este interpretat curăţel şi funny de Ryan Reynolds, ca să citez din Green Lantern-ul Adinei. Carol Ferris (Blake Lively) nu îmi place, are o voce subţire şi emană prea multă pasivitate în raport cu funcţia de conducere şi iniţiativele de care uneori dă dovadă. Peter Sarsgaard joacă ok în rolul lui Hector Hammond, la fel Mark Strong în rolul lui Sinestro, "supraveghetorul" lui Hal. Celelalte personaje sunt şterse sau contextuale.

În încheiere, un film de 200 milioane $ care reuşeşte să nu însumeze toate clişeele hollywoodiene specifice genului fantasy, ba chiar creează o poveste simplă, uşor de urmărit, spunând lucrurilor pe nume, chit că pentru copii, într-un alt registru decât am fost obişnuiţi să vedem. Mie mi-a plăcut.
RSS

2 comentarii la: Green Lantern (2011)

Adina Chițu

din paleta de culori eu am mers pe...roz cărnos si verde clorofilă :))
http://cinefillebookeeper.blogspot.com/2011/07/green-lantern.html

Lotus

Ei, lasă că rozul ăla e motiv secundar, confruntarea e între verde şi galben... :) Dar continuând firul epic al alegoriei, aş zice că rozul ăla era orgoliul, mai ales la Sinestro... :))

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.