Surrogates (2009)

Surogate (2009)

gen: sf

cu: Bruce Willis, Radha Mitchell, Rosamund Pike, James Cromwell

regia: Jonathan Mostow

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 6.2

opinia mea: bun


De la regizorul lui Terminator 3: Rise of the Machines vine un alt film plin de efecte speciale. Ba chiar mai mult, în rolul principal este CGI-ul căci actorii apar rareori neprelucraţi pe calculator.

Suntem în viitor iar virtualul a evoluat atât de mult încât oamenii interacţionează cu mediul exterior prin intermediul unor surogate. Un surogat este un robot (asemănător sau nu cu tine, blond sau brunet, mai performant sau nu, după propriile tale dorinţe şi buget) pe care îl poţi trimite la serviciu, la cumpărături, la discotecă sau oriunde doreşti, controlându-l printr-o interfaţă la care eşti conectat în propria ta cameră, văzând şi simţind tot ce vede şi simte el.

Cu toate că această stare de fapt a dus la o viaţă de legumă gânditoare, puţini se opun sistemului, acceptat pe scară largă datorită în principal siguranţei mărite a oamenilor, în sensul că accidentele sau eventualele acte infracţionale afectează acum surogatele şi nu posesorii lor care sunt bine-mersi acasă. Până când, într-o zi, o armă care scoate din funcţiune două surogate cauzează moartea simultană a celor două persoane conectate la ele.

Filmul este dinamic, interesant, cu o coloană sonoră bună şi în general bine dozat. De exemplu scenele de acţiune nu sunt nici prea multe, nici prea puţine şi au loc la momente oportune. Atmosfera este una ciudată căci personajele-surogat, care ocupă prim-planul, aduc cu nişte caractere din jocurile moderne de pe calculator.

Tema filmului te pune pe gânduri cu privire la cât de departe poate ajunge alienarea omului prin refugiul lui într-o lume virtuală. Fructificată diferit decât în Matrix sau în Dark City, esenţa ei rămâne aceeaşi: complacerea într-o stare de negare a rădăcinilor, înlocuind viaţa organică, telurică cu una pur raţională, digitală, virtuală sau cum doriţi, mai mult sau mai puţin iluzorie până la urmă.

De exemplu Tom Greer (Bruce Willis) nu mai ieşise din casă (în carne şi oase) nici el nu mai ştia de când şi până şi comunicarea cu soţia lui, cu care locuia în acelaşi apartament, se făcea tot prin intermediul surogatelor. Absurdul merge până acolo încât asistăm la un salon de cosmetică în care angajatele-surogat aranjeată aspectul fizic al clientelor-surogat.

Povestea de acţiune construită pe această temă este una oarecum predictibilă, filmul fiind până la urmă unul de consum, comercial, fără prea multe implicaţiile filosofice (că tot vorbean de Matrix sau Dark City), la fel cum The Bourne Identity este un film de acţiune şi nimic mai mult. Dar unul bine realizat.
RSS

2 comentarii la: Surrogates (2009)

m@ri@n

salbut filmul. e primul film in care am realizat ca Bruce a imbatranit si ca a cam lasat-o mai moale cu actoria :)

Lotus

Eu mai devreme, din Live Free or Die Hard. Poate de vină în cazul lui Bruce Willis sunt şi rolurile pe care le joacă, respectiv de acţiune, gen Rambo. Acolo vârsta se vede. Totuşi, filmul mi-a plăcut.

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.