The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

Stăpânul inelelor: Frăţia inelului (2001)

gen: fantastic

cu: Elijah Wood, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Christopher Lee, Ian McKellen, Hugo Weaving

regia: Peter Jackson

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 8.8

opoinia mea: bunAvând la bază romanele lui J. R. R. Tolkien, filmul este prima parte a unei trilogii epice plasată într-o lume imaginară populată de elfi, gnomi, goblini, demoni, orci, hobbiţi, vrăjitori şi oameni.

Legenda începe cu secole în urmă, când au fost făurite 19 inele magice, dătătoare de înţelepciune şi putere. Trei dintre ele au fost date elfilor, şapte gnomilor iar nouă oamenilor, care, mai mult decât oricare alţii, îşi doreau putere. Dar Sauron, întunecatul lord din Mordor, a creat în secret încă un inel, malefic, capabil de a le controla pe toate celelalte, şi cu ajutorul lui a început să cucerească teritoriile libere din Middle Earth (Pământul de Mijloc).

O ultimă alianţă a oamenilor şi elfilor i s-a opus iar în bătălia care a urmat Sauron a fost învins şi inelul lui s-a pierdut. Timpul a trecut iar faptele au devenit legendă, legenda a devenit mit şi lumea a uitat de inel. Până când, în zilele noastre, el a fost găsit de una dintre cele mai neînsemnate şi modeste creaturi, un hobbit.


Spre deosebire de Thor, unde lumea modernă a oamenilor se intersectează cu nişte planuri paralele fanteziste, universul din Lord of the Rings este unul mitic, în care se luptă cu săbii, săgeţi şi vrăji. Observăm şi multe similitudini între film şi o serie de jocuri de strategie în timp real (de ex. Warkraft) în ce priveşte elfii, orcii etc. De altfel, Peter Jackson a rămas fidel romanului, încorporând cam toate elementele esenţiale din el.

Ca urmare, filmul (care se întinde pe o durată de trei ore şi douăzeci de minute), deşi probabil nu pierde din mesajul cărţii, seamănă cu o naraţiune în imagini. Scenele de luptă sunt bune dar perfectibile. Coloana sonoră este aşa şi aşa, unele părţi îmi plac dar altele nu. Costumaţia, peisajele, modul în care camera de filmat surprinde acţiunea sunt superbe.

Senzaţia mea este că se putea crea un film mai tare adaptând puţin romanul, chiar dacă riscurile de a obţine un film mai slab ar fi fost mult mai mari. În concluzie, bun dar nu excepţional.

Ca şi cartea, filmul se continuă cu The Lord of the Rings: The Two Towers.
RSS

Nu sunt comentarii la: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.