Blazing Saddles (1974)

Şei în flăcări (1974)

gen: comedie, western

cu: Cleavon Little, Gene Wilder, Slim Pickens, Mel Brooks

regia: Mel Brooks

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 7.7

opinia mea: bunBun venit în Vestul Sălbatic! Doar că nu mai este atât de sălbatic, căci tocmai se lucrează la un tronson de cale ferată. Lucrurile merg ca unse cu singura excepţie a faptului că şinele trebuie să treacă fix prin centrul unui orăşel al cărui cinstiţi locuitori ar trebui să se mute puţin, căci unde s-au mai văzut modernizare şi progres fără sacrificii? Pentru a-i ajuta la luarea acestei delicate decizii, Hedley Lemar, un politician corupt (scuzaţi pleonasmul), îşi trimite trupa de bandiţi să-l omoare pe şeriful local, după care angajează pentru acel oraş un şerif... de culoare. Puţin mai închisă, adică. Numai că acesta se va dovedi în scurt timp un adversar redutabil al lui Lemar.

Filmul a fost lansat în 7 februarie 1974. Cum la vremea respectivă nu exista CGI (decât eventual în imaginaţia unor regizori de science-fiction), cele 7.7 puncte de pe IMDb notează conţinutul şi nu ambalajul. Care conţinut conţine o savuroasă comedie despre tot felul de nimicuri în general şi nimic în particular. Totuşi, dacă ar fi să căutăm o temă care este persiflată mai puternic, aceasta ar fi a politicii. Era să scriu a politicii corupte dar ajunge un pleonasm pe zi. Ar mai fi aceea a moravurilor uşoare dar asta parcă tot de politică se leagă, sau  una este ceva sinonim al alteia, sau invers.

Filmul este şi un puternic studiu de caractere realizat într-o notă umoristică, asemănându-se din acest punct de vedere cu literatura caragialiană ori cu Chicago. Frapează şi captivează jocul bun, natural al actorilor, în plus realizat într-un platou curat şi aerisit, adică fără fumuri. Care platou nu rămâne acelaşi, căci personajul negativ va fi urmărit de şerif inclusiv în regia, pe platourile de filmare şi în sălile de vizionare ale altor filme.

Noa, dacă v-am trezit interesul, mergeţi să-l vedeţi. În cameră, la PC sau în faţa plasmei, că la cinema bănuiesc că nu mai rulează. Iar dacă vă gândiţi că vai, că cum, că de ce să vizionaţi un film atât de vechi, că dacă-i vechi sigur o fi prost, înseamnă că v-aţi născut prea târziu. De fapt, problema se pune invers.
RSS

Nu sunt comentarii la: Blazing Saddles (1974)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.