Stone (2010)

Stone (2010)

gen: dramă

cu: Robert De Niro, Edward Norton, Milla Jovovich

regia: John Curran

link-uri: IMDBtrailer

nota IMDB: 5.5

opinia mea: mediu
Ajuns în pragul pensionării, Jack Marby (Robert De Niro) este un poliţist care evaluează cererile de eliberare condiţionată ale deţinuţilor dintr-un penitenciar. Gerald Creeson (Edward Norton), poreclit Stone (piatră), este unul dintre ei, care şi-a ispăşit opt din cei zece ani la care fusese condamnat iar acum vrea să fie lăsat acasă. Jack începe şedinţele de discuţii cu Stone dar acesta nu pare convingător. Situaţia însă se complică după ce Stone îşi roagă soţia, pe frumoasa şi senzuala Lucetta (Milla Jovovich), să se întâlnească cu Jack şi să-l "convingă" să îi dea un verdict favorabil.

Pe măsură ce relaţia dintre Jack şi Lucetta avansează, realizăm diferenţa dintre poliţistul exterior care nu a încălcat niciodată legea, care este însurat de 47 de ani şi care ascultă posturi de radio religioase în maşină şi omul interior, searbăd, vicios, dogmatic. Iar în cazul acesta Stone se va dovedi o buturugă mică care va da peste cap viaţa carului mare...

În primul rând de notat că filmul nu este un thriller, aşa cum ni-l prezintă reclamele. Acest lucru explică şi nota mică de pe IMDB, spectatorii primind altceva decât au cumpărat. Filmul este mai mult o dramă cu ritm lent şi un studiu de caractere. Jocul lui De Niro este fenomenal. Caracterul lui este un tip la suprafaţă calm, religios, cu o viaţă frumoasă, cu o căsnicie fericită, stimat de colegi şi preţuit de cunoscuţi. În realitatea însă înăuntrul lui se ascunde altceva iar eşafodajul de reguli şi principii rigide, dogmatice pe care şi l-a construit ca o mască îi va fi răsturnat cu uşurinţa cu care vântul spulberă un castel din cărţi de joc când Lucetta, soţia lui Stone, îl va tenta cu ceva viu, spontan, liber: sexul. Finalul ne relevă tragedia unei cu totul alte persoane decât Stone.

Un joc bun face şi Milla Jovovich în persoana Lucettei, frumoasă, senzuală, fără inhibiţii (există şi câteva scene nud/erotice) şi care nu lasă să transpară foarte clar motivaţiile în baza cărora acţionează, căsnicia cu Stone părând uneori doar una din dimensiunile vieţii ei. Dar hei, ce vor femeile?

Mă opresc aici cu descrierea caracterelor, s-ar mai putea vorbi despre Stone şi despre soţia lui Jack. Filmul este bine realizat însă nu e pe gustul meu. Încărcătura emoţională de slabă intensitate este nuanţată în culorile descrise mai sus, filmul fiind oarecum pasiv, fără o direcţie clară, un fel de studiu de personaje. Psihologic, de nişă dacă vreţi.
RSS

Nu sunt comentarii la: Stone (2010)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.