Spider-Man 3 (2007)

Omul-Păianjen 3 (2007)

gen: fantastic

cu: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church, Topher Grace

regia: Sam Raimi

link-uri: IMDB, trailer

nota IMDB: 6.3

opinia mea: slabDupă ce în prima parte am făcut cunoştinţă cu Spider-Man iar în partea secundă l-am privit mai îndeaproape pe Peter Parker, iată că a venit momentul deznodământului. Scriam anterior că acest ultim film din serie poate fie dezvolta studiul bun de caractere început în partea a doua, fie merge pe linia unor eroi/efecte mai spectaculoase. Sam Raimi, din păcate, a ales ultima variantă. Asistăm în acest film nu la doi, ci la patru eroi, cam instabili de altfel, căci deseori schimbă taberele.


Sandman (Omul Nisip) este foarte puţin credibil, băgat nu ştiu de a cui imaginaţie în peisaj pentru a amplifica fantasticul din film. Un caracter oarecum dubios, care printr-o coincidenţă are legătură cu moartea unchiului lui Peter Parker. Vrând să facă bine dar sfârşind de cele mai multe ori făcând rău, mai slab el de minte, folosit cu uşurinţă de alte personaje/eroi. Nu prea-i văd rostul în poveste, probabil producătorii s-au gândit să mai adauge un element oarecum aleator, ca-ntr-un joc de strategie unde, pe lângă cei doi adversari direcţi, mai există un bot cu care se pot face comerţ, alianţe etc. Dar dacă ideea n-ar fi rea în teorie, implementarea ei în cazul de faţă lasă mult de dorit.


Costumul găsit de Harry Osborn (prietenul lui Peter Parker dar duşmanul lui Spider-Man) într-o încăpere secretă a tatălui lui îl transformă şi pe acesta într-un super-erou. Dintre toţi patru, personajul lui este cel mai bine conturat. Acţiunile lui au un sens, o logică şi o continuitate.


Cel mai straniu "erou" este o mască care dă naştere personajului Venom, o piele care, odată lipită pe cineva, îl transformă într-o fiinţă malefică. Nu prea ni se oferă un background cu privire la de unde vine, de ce are aversiune faţă de anumite frecvenţe acustice sau de ce dispune de puteri care le mimează pe cele ale lui Spider-Man (şi aici filmul mai primeşte o bilă neagră ca Venom-ul). Un alt personaj croit la repezeală pentru a umple peisajul.


În ce-l priveşte pe Spider-Man, conflictul lui este de ordin interior, clasica luptă dintre bine şi rău. Este oarecum inspirat faptul că acea piele se ataşează de el când acesta are gânduri de răzbunare, ea fiind în acest caz un simbol. De fapt, ăsta-i cam cel mai tare punct dintr-un film de altfel slab.


Care film nu este altceva decât o asamblare a acestor patru eroi într-o anumită poveste cu mai mult sau mai puţin sens, poveste în care nu epicul contează ci acţiunea, luptele şi efectele speciale. Sau, să le spunem mai nou, CGI?
RSS

Nu sunt comentarii la: Spider-Man 3 (2007)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.