Source Code (2011)

Codul sursă (2011)

gen: sf

cu: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga

regia: Duncan Jones

link-uri: IMDB, trailer

nota IMDB: 7.5

opinia mea: mediu
Colter Stevens, un pilot de elicoptere în armata SUA, se trezeşte în corpul unui profesor de istorie pe nume Sean aflat într-un tren şi discutând cu o fată. Încercând să înţeleagă ce se petrece, trenul explodează iar el se regăseşte într-o capsulă ciudată. Din spatele unui monitor o operatoare îl întreabă dacă a reuşit să-l identifice-l pe cel care a pus bomba în tren. Fără să îşi amintească totul despre el şi fără să înţeleagă foarte bine ce se întâmplă, este trimis din nou în acelaşi tren, în acelaşi moment din timp, având la dispoziţie tot 8 minute pentru a afla acelaşi lucru, respectiv identitatea celui responsabil de explozie. Colter face unele progrese dar nu reuşeşte să îşi atingă ţinta şi trenul explodează din nou, după care el revine în aceeaşi capsulă. Şi este trimis din nou. Şi din nou.

Filmul este interesant şi reuşeşte să îmbine într-o manieră originală câteva teme comune literaturii SF: călătoria în timp, proiecţia conştiinţei în alt corp, realităţi paralele sau virtuale, moartea. Să mai adaug aici şi lipsa clişeelor hollywoodiene care abundă de exemplu în Star Trek. Atmosfera de ansamblu este oarecum sumbră, în acord cu perspectiva personajului principal sau mai bine zis cu condiţia lui, de care nu este conştient de la început. Pe parcursul filmului acesta se îndrăgosteşte de colega lui de călătorie, ceea ce nuanţează puţin lucrurile în culori mai luminoase.

La minusuri, senzaţia mea este că se putea construi mai mult pe tema filmului. Oricum, derularea acţiunii nu este rea, pe măsură ce Colter se apropie de îndeplinirea misiunii se şi regăseşte tot mai mult pe sine, iar în final, chiar dacă ceilalţi îl consideră un idealist în încercările lui utopice de a îmbunătăţi o lume virtuală, el realizează totuşi asta, ca o expresie a valorilor care contează cu adevărat pentru umanitate. După care filmul se încheie. Adică nu. Scuze. Nu se încheie, continuă... încă vreo 15 minute.

Don't get me wrong. Îmi plac finalurile fericite. Dar în acest caz finalul este parcă lipit cu forţa acolo, fără a fi susţinut de nici o premisă anterioară, construit pe vid, doar pentru a da mai bine la public. Nu, cu o floare nu se face primăvară...

Filmul poate fi vizionat fără probleme de oricine, băiat, fată, tânăr, bătrân, familist sau nu...
RSS

Nu sunt comentarii la: Source Code (2011)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.