Limitless (2011)

Dincolo de limite (2011)

gen: acţiune

cu: Bradley Cooper, Robert De Niro, Abbie Cornish

regia: Neil Burger

link-uri: IMDB, trailer

nota IMDB: 7.3

opinia mea: slab
Limitless este povestea unei pilule magice. Dar, spre deosebire de pilula roşie/albastră din Matrix, magia ei constă în deblocarea întregului potenţial cerebral. Ajunsă conjunctural în mâna şi respectiv traiectul digestiv al unui scriitor plafonat (pe numele lui Eddie Morra), aceasta îi schimbă în mod radical, miraculos şi aproape instantaneu perspectiva asupra lumii, amplificându-i foarte mult capacităţile mentale. Totul ţine însă până a doua zi, când efectul pastilei dispare iar scriitorul nostru se trezeşte în aceeaşi stare lamentabilă cu care era obişnuit.

Dar cum acesta este doar începutul (deşi fără îndoială putea constitui subiectul unui film întreg în mâinile unui regizor mai priceput), Eddie ajunge, tot conjunctural, în posesia unui set întreg de astfel de pilule, după ce proprietarul lor de drept decide (la sugestia altora) să abandoneze această lume. Eddie îşi termină romanul în patru zile, începe să asimileze cunoştinţe din toate domeniile şi să câştige sume fabuloase în diverse moduri, inclusiv la bursă. Însă în acelaşi timp trebuie să facă faţă celor care-l caută pentru a pune mâna pe medicamentul minune, efectelor secundare tot mai puternice ale acestuia şi apropierii iminente a momentului în care va rămâne cu stocul pe zero.

Dacă descrierea v-a trezit interesul pentru film, atunci este momentul pentru un mic disclaimer: filmul este foarte subţire. La o privire mai atentă, ideea cu scriitorul deprimat şi ratat care obţine cumva, printr-o şansă, o pilulă magică capabilă de a-i rezolva toate problemele nu este foarte diferită de cea a jocurilor Loto 6/49 sau Noroc. Sigur, nu oricine poate face din tema depresiei un film ca The Beaver, dar filmul de faţă este totuşi foarte superficial. Jocul actorilor nu are nimic de-a face cu asta: scenariul este pur şi simplu prost.

Însă nu doar că tema filmului este foarte puţin exploatată, ea mai este şi exploatată defectuos, filmul fiind plin de fisuri. Un exemplu este secvenţa în care prietena lui Eddie este urmărită de cineva şi pentru a scăpa înghite o pilulă, după care calculează şansele de salvare şi fuge pe un patinoar, unde reuşeşte să îl lovească (făcând cumva o tumbă) pe agresor cu patina unei fete şi să fugă astfel mai departe. Iar el se opreşte din urmărire cu o julitură la obraz. Scena este pur şi simplu ridicolă.

În încheiere îi deplâng pe producătorii acestui film că nu au avut ei înşişi la dispoziţie o asemenea pilulă înainte de a face filmul. Pentru că se pare că nu doar de idei duce lipsă Hollywood-ul dar şi de inteligenţa de a fructifica unele idei cu potenţial. Dar poate, cine ştie, pe viitor, norocul...
RSS

Nu sunt comentarii la: Limitless (2011)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.