Leon: The Professional (1994)

Leon: Profesionistul (1994)

gen: acţiune

cu: Jean Reno, Natalie Portman, Gary Oldman

regia: Luc Besson

link-uri: IMDB

nota IMDB: 8.6

opinia mea: bunLeon este un asasin atipic, interpretat excelent de Jean Reno. Lumea lui e bulversată de o fetiţă de 12 ani, Mathilda, căreia nişte poliţişti corupţi îi omoară familia şi care-şi găseşte refugiu în apartamentul lui. Între cei doi se înfiripă o relaţie specială de prietenie, fata trezind în el sentimente paterne şi dând un nou sens vieţii lui în timp ce Leon întruchipează în ochii ei mai degrabă arhetipul iubitului. Mathilda va afla la un moment dat identitatea celui responsabil de moartea familiei ei şi va dori să se răzbune.


Filmul e captivant. La început îl vedem pe Leon ca pe un bărbat puternic, solitar, masculin, suprimându-şi emoţiile şi nelăsând prea mult să transpară compasiunea pentru mica-i vecină de palier, adesea bătută de tatăl ei. Este deci o imagine a lui privit din exterior. Odată cu intrarea Mathildei în apartamentul acestuia, ni se deschide şi nouă uşa către omul interior, care se revelează a fi de o inocenţă şi candoare rare. Astfel, cei doi vorbesc aceeaşi limbă iar între ei devine posibilă o legătură. Pentru că da, este un film de o cu totul altă factură decât cinematica hollywoodiană plină de clişee cu care am fost obişnuiţi.


Este totodată un film al contrastelor. Mathilda are o gândire foarte inteligentă şi matură pentru vârsta ei în timp ce Leon este candid ca un copil. Ea îl învaţă să scrie şi să citească, el o învaţă să ucidă oameni. El are principii etice şi morale în timp ce poliţia trafichează droguri. Ea a crescut destul şi începe să îmbătrânească, în timp ce el e suficient de bătrân şi are nevoie de timp să crească. Şi iată, avem astfel o lume întoarsă cu susul în jos, o lume a reperelor pierdute, căci acesta pare a fi mesajul filmului, ticluit bine sub masca de violenţă şi duritate.


Scenele de acţiune sunt bune dar deloc exagerate. Coloana sonoră - remarcabilă. Camera de filmat surprinde excelent personajele şi prim-planurile. Şi pentru ca pachetul să fie complet, drama se împleteşte cu umorul inteligent şi de calitate.


Dar dincolo de toate, filmul este în primul rând o lecţie de actorie. Iar dacă de la Jean Reno şi Gary Oldman ne puteam aştepta la performanţe, surpriza ca să zic aşa vine de la Natalie Portman care, la nici 14 ani, face un joc fabulos. Urmărindu-i evoluţia, o vedem mai târziu distribuită uneori în filme ca Thor sau Your Highness de nişte regizori incapabili să vadă dincolo de strălucirea ambalajului. Ceea ce arată că, din păcate, avem actori dar nu le ştim da roluri, avem idei dar nu ştim face filme cu ele.
RSS

Nu sunt comentarii la: Leon: The Professional (1994)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.