Hanna (2011)

Hanna (2011)

gen: acţiune

cu: Saoirse Ronan, Eric Bana, Cate Blanchett

regia: Joe Wright

link-uri: IMDb, trailer

nota IMDb: 6.9

opinia mea: mediuFilmul, o coproducţie anglo-americano-germană, urmăreşte o fată de 16 ani, Hanna (Saoirse Ronan), traversând Europa în căutarea Marissei Wiegler (Cate Blanchett), agentul CIA responsabil de moartea mamei ei. Fata, deloc obişnuită, e rezultatul unui experiment genetic, crescută şi antrenată în munţi de tatăl ei (Eric Bana), învăţată să ucidă cu sânge rece şi să supravieţuiească celor mai vitrege condiţii. Curând însă jocul de-a şoarecele şi pisica se inversează iar Hanna se va trezi din postura de vânător în aceea de vânat.

Filmul nu este clasica peliculă de acţiune care ne e servită azi până la supra-saturaţie ci un studiu de caracter. Adina scria că sunbstratul lui îl reprezintă confruntarea dintre două puternice personalităţi feminine, bărbaţii jucând mai mult rolul de liant, făcând posibilă întâlnirea dintre ele. Nu sunt de acord, considerând acesta un motiv secundar. Glacială, dură, capabilă să calce orice în picioare pentru a-şi atinge scopurile, Marissa este într-adevăr o figură proeminentă. Dar personajul central al filmului este Hanna.


O Hanna care întruchipează cumva arhetipul ascetului şi prin asta e nu doar principalul ci şi unicul personaj din film, subiectul filmului de fapt. La început asistăm la pregătirea pe care tatăl, sau mai bine zis mentorul ei i-o oferă, pregătire axată pe ideea forţă: "adapt or die", realizată în condiţii austere, de solitudine. Pe urmă asistăm la contactul ei cu lumea exterioară, despre care nu ştiuse până atunci decât din cărţi. Şi în această suis-generis călătorie sau traseu iniţiatic pe care ea îl parcurge, Marissa nu reprezintă decât un obstacol pe care trebuie să-l depăşească...


Coloana sonoră, marca The Chemical Brothers, e destul de inspirată. Scenele de acţiune sunt aşa şi aşa, există loc de mai bine. Povestea cu modificările genetice ale Hannei e subţire, dar e doar un pretext. Atmosfera de ansamblu este excelentă, deşi poate nu pe gustul tuturor, căci filmul, cu toate că foloseşte femeia ca mijloc de exprimare, se adresează naturii masculine. În ce-i priveşte pe bărbaţi, dacă Eric Bana are un rol cam şters, Tom Hollander se remarcă destul de bine în rolul lui Isaac.

În concluzie, deşi nu străluceşte la capitolul realizare, filmul merită văzut fie şi numai pentru faptul că este inedit.
RSS

Nu sunt comentarii la: Hanna (2011)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.