Golden Gate (1994)

Poarta de aur (1994)

gen: dramă

cu: Matt Dillon, Joan Chen

regia: John Madden

link-uri: IMDB

nota IMDB: 5.2

opinia mea: super
Imaginaţia traducătorilor nu conteneşte să mă minuneze; tocmai am citit pe net că filmul a fost tradus la noi prin "Consecinţe tragice". L-am văzut cu mult timp în urmă şi este unul din filmele care mi-au rămas întipărite în minte. Ce chestie, dacă un film te impresionează la nivel afectiv, sufletesc, atunci îţi rămâne în minte... asta apropo de dualitatea minte-inimă. Dualitate depre care, într-un fel, vorbeşte şi filmul.

Acţiunea lui începe în anul 1952, într-o perioadă relativ agitată pentru americani, când doi agenţi FBI primesc sarcina de a găsi nişte responsabili pentru "pericolul comunist" la adresa SUA. Cei doi nu găsesc pe nimeni şi nimic, dar cum şefii lor nu sunt interesaţi de fond ci de imagine, li se impune să aducă în faţa justiţiei nişte ţapi ispăşitori, fie ei vinovaţi reali sau închipuiţi, nu contează. Aşa că aduc. Fapt care, într-adevăr, va avea nişte consecinţe tragice...

Aceasta este premisa filmului. Film cu o atmosferă excelentă. Povestea e redată cumva la persoana a treia, din afară, deşi naratorul pare intim implicat în ea. La început ne sunt prezentaţi cei doi tineri "boboci", cu superficialitatea specifică vârstei şi cu cercul de prieteni mediocri în care se învârt. Dar, deşi pornind din acelaşi punct, ei vor evolua diferit: unul pe scara socială iar celălalt, David (Matt Dillon), pe un cu totul alt drum, interior. Şi cum povestea ne este redată din perspectiva celui din urmă, tensiunea şi emoţia "din sală" cresc odată cu drama acestuia.

Un film emoţionant despre maturitate (în alt sens decât cel fiziologic), dragoste, transformare, asumarea greşelilor şi sacrificiu. Un film consacrat Zeiţei Iubirii şi a Compasiunii, aşa cum apare ea descrisă de Marilyn Song (Joan Chen), una din victimele indirecte ale acţiunilor lui David. De care, pe parcurs, acesta se va îndrăgosti. Iubire care, până la urmă, va constitui pentru el o poartă de aur...

Deşi nu toţi vor rezona cu acest tip de film, asta nu-i scade cu nimic din calitatea pe care o are. Aşa că, dacă îl gătiţi pe undeva (este foarte vechi), vă recomand să-l vizionaţi. John Madden, regizorul filmului, mai este creditat pe IMDB pentru Captain Corelli's Mandolin şi Shakespeare in Love.
RSS

Nu sunt comentarii la: Golden Gate (1994)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.