Filme de Crăciun

Ne-am adunat vreo zece colindaci să vă urăm prea fericite sărbători şi să vă recomandăm câteva filme oarecum de sezon.

Adina

Crăciun à la Bergman: Fanny and Alexander

Sub toată puzderia de brizbrizuri, mese pantagruelice, pupături pe obraji rumeni şi îmbrăţişări de rubedenii întru măsurarea taliei ceiluilalt, Ingmar Bergman a dosit câteva elemente/sentimente primordiale şi caracteristice sărbătorii: angoasa şi imprevizibilul. Nefiind neapărat un film despre Crăciun ci mai degrabă un basm moralizator-apăsător-intravenos, Fanny and Alexander îi dedică totuşi o anticameră  tapetată cu roşul organic, chirurgical specific lui Bergman şi opulent decorată cu personaje baroce, discursuri vii, cu personaje vii şi discursuri baroce...Lotus

Cu riscul să fiu off-topic, o să recomand de Crăciun un film... având ca temă Crăciunul. :) Mai exact este vorba despre Surviving Christmas, un film din 2004 cu Ben Affleck, pe care l-am văzut recent şi care mi-a plăcut. Nu-i perfect, nu-i lipsit de exagerări, nu-i lipsit de defecte, dar este funny. Recomandarea lui merge pe linia: nici nevasta ta nu-i perfectă (dac-o ai, iară dacă n-o ai atunci iar nu-i perfectă, nefiind nicicum) dar ai luat-o pentru calităţile ei şi nu pentru cusururi. Aşadar, ca un exerciţiu de a privi, recomand un film cu doar 5.0 pe IMDB, relaxant, nesolicitând altceva decât muşchii faciali şi antirasist, în sensul că poate fi vizionat de către oricine.

Marian

Mâine seara vine Crăciunul şi după o sesiune de colinde şi mâncăruri alese parcă ar merge şi un film. Nu ştiu alţii ce preferă, dar eu în preajma sărbătorilor îmi place să vizionez Home Alone. Da, ştiu e un film tipic de sărbători, e o comedie expirată cu un băieţel şi nişte hoţi proşti, dar îmi place. Mă distrează de fiecare dată când îl văd şi cred că din 1992 încoace l-am văzut de vreo 20 de ori. Kevin mă face să intru în atmosfera Crăciunului, să zâmbesc, să apreciez cina de Crăciun alături de cei dragi şi chiar mă face să mai suport încă o zi de cumpărături. Probabil că un altfel de film ar fi mai potrivit ca o recomandare ţinând cont de tema sesiunii, dar pentru restul genurilor avem vreo 363 de zile la dispoziţie. Merry Christmas and a Happy New Year! Vizionare plăcută.


Andres


Cine nu are o familie de Crăciun să-şi cumpere una! Cam aşa aş rezuma “Surviving Christmas”, un film tare simpatic şi tare de sezon. L-am văzut de vreo patru ori până acum şi nu pot spune că m-am săturat. Acum nu ştiu exact dacă e vorba de subiect în sine, de actori sau de Ben Affleck în mod special. Hmm, da, Ben Affleck e de vină! Îl găsesc tare simpatic şi rolul ăla e perfect pentru el. Parcă nu aş fi aşezat-o lânga el tocmai pe blondina de Applegate, dar se pare ca fac echipă bună. Cel puţin la ciondăneli şi la săniuş. Crăciunul se petrece în familie! Un mesaj perfect.Matiuska

M-am tot gândit zilele astea la un film deosebit pentru perioada asta, mi-au venit în cap tot felul de Singur(ătăţi) acasă şi alte mici comedioare absente din platforma consacraţilor de filme de genul ăsta; m-am gândit că v-ar plăcea şi The Holiday care e o mixtură nu chiar cheesy, am ajuns apoi departe la Modern Times şi la ideea că un clasic ajunge, aproape negreşit, în suflet şi că pe deasupra vă mai şi umple chipurile de zâmbet, dar nu, aleg Serendipity care mi se pare de departe cel mai potrivit pentru iubire, căldură şi obraji coloraţi. Să aveţi un Crăciun fericit!


Klausen

O lume încă imaginară, caldă, fără zăpadă, fără Hruşcă şi colindele-i depresive, fără zurgălăi, o lume în care renii se vor fi scufundat de mult... Cu excepţia cazului în care se vor fi transformat în amfibii iar Santa ar fi evoluat către o formă mai veselă a “Omului din Atlantis”, jucat, demult, de Patrick Duffy, mai cunoscut drept unul dintre personajele obositor de pozitive ale legendei “Dallas”... O lume fără zâmbet, o lume fără Crăciun, o lume în care cadourile au fost înlocuite de jafuri iar colindătorii de ucigaşi anunţaţi de huruitul ruginit al jetsky-urilor turate sălbatic... O lume tristă, dominată de blazare, unduitoare, precum mirajul unui Crăciun de mult uitat...


Nu am să pretind că am văzut filmul ăsta de fiecare Crăciun, pentru că nu este aşa. L-am văzut o singură dată, cred că pe un post german care hotărâse ca printre zecile de ore cu Macaulay Caulkin în varianta preteen, adică foarte soft, printre “oooh, brazi frumoşi”, apfelstrudels şi bere neagră în ediţie limitată de sărbători, ar merge şi două ore de evadare într-un viitor îndepărtat, umed şi post-apocaliptic. Şi, sincer, chiar dacă filmul nu avea nici în clin nici în mânecă cu spiritul Sărbătorilor actuale, în timp ce îl vedeam, pentru o clipă, m-am gândit că într-o lume a apelor, Moş Crăciun e musai să aibă branhii...
Waterworld, by Kevin Costner...

Piratul Cinefil

Dacă anul acesta spiritul sărbătorilor e sărăcăcios de-a binelea poate din lipsa zăpezii, a oamenilor bine dispuşi sau a urărilor de genu ce am vazut într-un scurt-metraj jegos ce bântuie pe aici,


filmul meu recomandabil pentru starea de fericire în jurul sărbătorii de Crăciun e Polar Express, o animaţie pentru copilul din noi, o adevarată călătorie spre binecunoscutul tărâm al lui Moş Crăciun, un adevărat traseu plin de peripeţii, umplut cu imagini splendide desprinse dintr-o iarnă de vis şi o imaginaţie bogată pentru a trezi sentimentele de fericire/bucurie.

Khronos

Ce altceva poate fi mai potrivit să urmăriţi de Crăciun decât o incursiune într-un bar de homosexuali intitulat subtil "Rectum", şi o scenă de viol anal (cu nimeni alta decât Monica Bellucci) de 10 minute, toate astea şi multe altele în capodopera lui Gaspar Noé, Irréversible.


Poison Whiskey

They're selling hippie wigs in Woolworth, man!

Regizorul Bruce Robinson s-a întors anul acesta după o lungă absenţă, dar ”Withnail & I” este filmul cu care va intra în istorie. Iar în apropierea sărbătorilor, putem învăţa câte ceva despre excese de la personajele din acest film. Richard E. Grant şi Paul McGann plonjează într-un vârtej auto-distructiv antrenat de alcool, toate tipurile de droguri existente şi (printre alţii) Jimi Hendrix. What a piece of work is man! Dar există şi o morală, iar ca să fie totul limpede - şi fiindcă chiar nu are rost să ne speriem de spoilere în acest caz - voi dezvălui finalul:Radu

Cu ocazia Crăciunului recomand filmul Bad Santa (2003). Pentru că e în temă, are umor negru de calitate, îl are printre actori pe regretatul Bernie Mac, şi a fost primu care mi-a venit în minte când am primit provocarea lu' Adina. A trecut vreme bună de când l-am vizionat.. aşa că intenţionez să-l revăd şi eu cu acest prilej. Ho! Ho! dragii moşului.
ps: şi la ăsta (Rare Exports: A Christmas Tale) m-aş mai uita; i-am văzut traileru' anu' trecut şi am uitat de el.
RSS

2 comentarii la: Filme de Crăciun

andres

Cu siguranta Surviving Christmas trebuie revazut :D

Lotus

Ehh, atâtea aşteaptă la rând... şi l-am văzut recent. Dar în doi mai merge. :))

Citeam în comentariile unora de pe IMDb că cică Affleck este motivul notei aşa de mici pe care o are filmul. Curioasă lume... :)

PS: ai mâncat un "o" din link-ul lăsat la comentariu şi nu pot corecta. Pentru toată lumea, blogul lui andres este Thoughts about nothing.

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.