The Entitled (2011)

The Entitled (2011)

gen: acţiune

cu: Kevin Zegers, Ray Liotta, Laura Vandervoort

regia: Aaron Woodley

link-uri: IMDB, trailer

nota IMDB: 6.2

opinia mea: mediuThe Entitled este un film realizat cu actori puţini, bani puţini (ce-s 4 milioane la filmele de azi) şi într-un spaţiu restrâns, care emfatizează diferenţele de clasă dintre bogaţi şi săraci. Lipsa banilor este privită ca un agent înăbuşitor al vieţii, împiedicând omul comun să-şi atingă visul. Dar nu despre visul lui Glazer este vorba aici şi nici despre visul de a-ţi cumpăra o maşină sau de a trăi decent, ci despre visul american.

Filmul este nu doar emfatic dar şi părtinitor: ne prezintă selectiv doar anumite gânduri, trăiri, crâmpeie de viaţă, pentru a-şi construi din ele cadrul poveştii. Poveste care apare astfel uşor neverosimilă şi suprarealistă. Paul Dynan (Kevin Zegers) este un băiat care se zbate pentru a face ceva în viaţă, dar zbaterile lui seamănă cu cele ale unui peşte pe uscat. Lumea este a celor puternici, par să-i spună clipă de clipă toate experienţele prin care trece, iar asta va face să ardă-n el un foc mocnit.

Să mai adăugăm la ingrediente o mamă cu probleme financiare, care de exemplu nu-şi poate plăti din banii proprii medicamentele necesare, foarte scumpe. Justificarea machiavellică gata construită, protagonistul nostru poate trece la fapte. Dar, spre deosebire de alte filme, nu înainte de a gândi atent şi a planifica minuţios toată operaţiunea.

Sau, cu cuvinte mai puţine: un băiat sărac orchestrează răpirea a trei tineri de familii bogate pentru a obţine bani de la părinţii lor.

Ca şi realizare, filmul nu este un dezastru. Atmosfera creată e destul de bună, mai ales având în vedere bugetul redus alocat acestuia. Ne întâlnim şi cu motivul lui Sherlok Holmes, întrebându-ne cine, ce, cum şi de ce. În realitate însă, filmul ne vinde o minciună. Pentru că dincolo de poveste, un om nu-şi poate depăşi condiţia printr-un puci. Şi nici un film de 4 milioane de dolari nu poate deveni o legendă.

Cel puţin, nu în acest caz.
RSS

Nu sunt comentarii la: The Entitled (2011)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.