The Bourne Ultimatum (2007)

Ultimatumul lui Bourne (2007)

gen: acţiune

cu: Matt Damon, Julia Stiles, David Strathairn, Joan Allen

regia: Paul Greengrass

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 8.1

opinia mea: bunÎn continuarea evenimentelor din The Bourne Supremacy, Jason (căruia îi revin în minte obsesiv chipul şi vocea unei persoane necunoscute care se ocupa cu antrenamentul lui fizic şi mental) decide să afle cine sunt principalii responsabili de condiţia lui actuală, respectiv cei care au iniţiat programul Treadstone. Printre puţinele indicii pe care le are se numără un articol publicat de Simon Ross în ziarul londonez The Guardian şi intitulat: "Who is Jason Bourne?". În timp ce Jason este încă în Moscova, Simon află de la o sursă nişte informaţii secrete despre o operaţiune denumită Blackbriar dar o neglijenţă îl aduce în atenţia CIA.

Scriam de The Bourne Supremacy că a început să o lălăiască, ei bine filmul de faţă este mai focalizat, mai coerent şi rezolvă totodată întreaga serie. Puţine lucruri sunt lăsate (intenţionat) neexplicate, ca de exemplu natura relaţiei dintre Nicky Parsons (fata care-l ajută) şi Jason dinainte ca acesta să-şi piardă memoria. Mai sunt locuri unde povestea şchioapătă sau ar putea fi îmbunătăţită dar per ansamblu avem un scenariu decent (pentru un film de acţiune) realizat cam în acelaşi stil cu care suntem deja obişnuiţi.

Scenele de acţiune sunt mai inteligent coordonate de către protagoniştii lor decât în filmul anterior. Ca un reproş personal, Jason Bourne fură permanent prim-planul. De exemplu întâlnim pe parcurs şi alţi subiecţi ai aceluiaşi program Treadstone, cu care Jason are chiar altercaţii, dar ei ocupă doar un rol marginal în poveste. Dacă producătorii ar fi fixat camera suficient de mult şi asupra lor, şi nu în sensul că i-ar fi filmat din unghiuri diferite în timp ce se bat, filmul ar fi căpătat mai multe dimensiuni. Pentru că, dacă această abordare-pivot a mers în The Bourne Identity, unde nu ştiam cine este Bourne, lucrurile trebuiau dezvoltate în filmele care au urmat. Dar, vorba cântecului, asta-i armata, cu asta defilăm.

Sumarizând, un film mai bun decât The Bourne Supremacy dar nu la fel de "impecabil" ca The Bourne Identity.
RSS

Nu sunt comentarii la: The Bourne Ultimatum (2007)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.