The Bourne Supremacy (2004)

Supremaţia lui Bourne (2004)

gen: acţiune

cu: Matt Damon, Franka Potente, Brian Cox, Julia Stiles, Joan Allen

regia: Paul Greengrass

linkuri: IMDb, trailer

nota IMDb: 7.7

opinia mea: mediu


Doi ani s-au scurs de la evenimentele din The Bourne Identity, ani în care Jason Bourne şi iubita lui au continuat să se ascundă dar au trăit fericiţi. Jason încă face eforturi să-şi recăpete memoria, care nu i-a revenit decât parţial şi fragmentat. Până şi CIA pare să-l fi uitat pe el până când, într-o zi, intenţia agenţiei de-a cumpăra nişte documente secrete eşuează, soldându-se cu pierderi de vieţi şi de bani. La locul faptei este găsită o singură amprentă, care, după o investigaţie minuţioasă, se dovedeşte a fi... a lui Jason Bourne. În acelaşi timp, de cealaltă parte a globului, Jason este luat în vizor de un ucigaş plătit.

The Bourne Identity a fost regizat de Doug Liman, căruia studiourile Universal Pictures i-au cerut să adauge circa 20 de minute de scene de acţiune, varianta iniţială fiind criticată din acest punct de vedere la filmările de test. La acest film (ca şi la succesorul lui: The Bourne Ultimatum) postul de regizor a fost preluat de Paul Greengrass în timp ce Doug Liman a rămas doar ca producător executiv. Mai ţineţi minte butada cu boxerul de data trecută? Ei bine, aici boxerul merge în continuare în ring şi boxează, dar din când în când se opreşte şi ne mai spune un banc.

Cu alte cuvinte, în loc să se respecte reţeta primului film, s-au încercat unele variaţii pe temă. Bourne părăseşte scena singur, deşi pe parcurs vedem trei fete şi de fiecare dată suntem tentaţi să credem că vom vedea o poveste de amor. Muzica, acţiunea şi ritmul filmului sunt în continuare bune dar misterul nu mai este prezent decât ca o umbră a ce a fost prima dată. Neavând cum să îl readucă, căci acum ştim cine este Bourne, s-au încercat unele complicaţii la nivel de intrigă, nu prea mari totuşi, să nu se piardă publicul de orice vârstă şi IQ.

Tentativa este meritorie în teorie dar prost implementată. Astfel, începutul este bun dar pe parcurs filmul îşi pierde coerenţa calitativă, adresându-se parcă tot mai mult unui public feminin. Menţionez aici discuţia finală dintre Pamela şi Jason (total neverosimilă) şi încercarea de a-l umaniza cumva pe Bourne, mai ales în partea secundă. Totuşi, suficiente asemănări între cele două filme cât să nu se perceapă diferenţele la o privire superficială. Doar o zecime mai puţin la nota de pe IMDb.
RSS

Nu sunt comentarii la: The Bourne Supremacy (2004)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.