Heat (1995)

Obsesia (1995)

gen: poliţist

cu: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Jon Voight, Tom Sizemore, Ashley Judd, Wes Studi, Natalie Portman

regia: Michael Mann

link-uri: IMDBtrailer

nota IMDB: 8.3

opinia mea: bun

Filmul, devenit unul cult, urmăreşte acţiunile, rivalitatea şi confruntarea dintre două personaje aflate la polii opuşi ai legii: unul hoţ (Robert De Niro) şi celălalt poliţist (Al Pacino).

Acţiunea, care se întinde pe o durată de aproape trei ore, începe cu o lovitură pe care o dau Neil (Robert De Niro) şi banda lui. O lovitură aparent de succes în ce priveşte rezultatul ei direct dar care are totuşi o fisură: cel mai nou membru din bandă, Waingro, îşi pierde cumpătul şi împuşcă un paznic. Lucru care va avea urmări tragice în viitor. De altfel, fisurile sunt cuvântul de regulă în toate acţiunile întreprinse de Neil, aducându-i acestuia ghinion. Pentru că în lipsa lor, nici măcar Vincent (Al Pacino), cu toată tenacitatea şi iscusinţa lui, nu ar reuşi să ţină pasul sau măcar să se apropie de acesta.

Filmul excelează în conturarea celor doi rivali cu personalităţi foarte puternice, care domină scena. Este unul dramatic, al rolurilor asumate, al ţintirii unor obiective înalte şi al canalizării energiei în scopul atingerii lor. Chiar dacă, în unele cazuri, obiectivele nu sunt tocmai ortodoxe. Chiar şi aşa, eroii pot fi izbăviţi prin iubire, care-i apare lui Neil pe final ca o portiţă salvatoare. Dar pentru asta trebuie să i se dedice în totalitate.

Apogeul filmului îl constituie tensiunea şi conflictul dintre cei doi, hoţ şi poliţist. La început doar o tatonare, apoi o confruntare verbală (cei doi iau masa împreună) pentru ca în final lupta să devină pe viaţă şi pe moarte. După cum am scris, nu lipsesc nici poveştile de dragoste dar ele nu sunt clasicele clişee hollywoodiene ci copii realiste ale unor posibile situaţii de viaţă. Pe de altă parte, avem şi drame familiale, la fel de credibile şi de ancorate-n real.

Beneficiind de o pleiadă de actori de primă mână şi de un regizor care a scos The Insider, The Last of the Mohicans, Collateral, Hancock, Heat nu poate fi decât un film matur. Iar pentru iubitorii genului poliţist, este un clasic.
RSS

Nu sunt comentarii la: Heat (1995)

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.