Equilibrium (2002)

Echilibru (2002)

gen: sf

cu: Christian Bale, Taye Diggs

regia: Kurt Wimmer

link-uri: IMDBtrailer.

nota IMDB: 7.7

opinia mea: slab
În viitor, în urma unui al treilea război mondial, se ia decizia de suprimare a oricăror simţăminte umane, în vederea eliminării cauzelor care duc la violenţă. Astfel ia naştere o societate în care oamenii trăiesc paşnic dar ca nişte maşini. Reprimarea sensibilităţii este realizează cu ajutorul unei substanţe, Prozium, pe care toată lumea trebuie să şi-o injecteze zilnic. Refuzul de a face asta ca şi prezenţa oricărui sentiment se pedepseşte cu moartea. Eliminarea grupurilor de rebeli se face cu ajutorul unor agenţi antrenaţi special, denumiţi clerici. Preston (Christian Bale) este unul dintre aceşti clerici, insensibil şi intransigent, până într-o zi când anumite conjuncturi îl fac să nu-şi mai ia doza de Prozium (şi nu până când statul îl trădează, cum greşit prezintă trailerul)...

Pe cât de mult promite tema filmului, pe atât de mult dezamăgeşte realizarea lui. Per ansamblu filmul se leagă, are o continuitate, în opoziţie cu un low budget de tipul ăsta. Derularea evenimentelor este însă mai mult decât previzibilă, filmul fiind adresat parcă elevilor de clasele 1-4. Scenele de luptă sunt mai ceva ca-n Matrix (dar spre deosebire total neverosimile). Pe tot parcursul filmului, în orice confruntare armată dintre poliţie şi oameni, oamenii cad ca popicele, până la confruntarea finală când poliţiştii cad ca popicele. Preston învinge sistemul omorând un om.

Dincolo de problemele punctuale de mai sus (şi de altele), experienţa cinematică este una plată. Propunând superioritatea emoţiilor, filmul nu a reuşit să trezească în mine nici una. Să nu fiu înţeles greşit: pentru iubitorii de acţiune filmul nu este neapărat unul slab. Atmosfera sumbră, glacială e bine realizată. Dând însă la o parte ambalajul, nu prea ai ce să recomanzi.
RSS

un comentariu la: Equilibrium (2002)

Unknown

I'm truly enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Superb work! paypal login my account official site

Trimiteți un comentariu

 
Comentariile de tip spam, incluzând cele cu nickuri ca piese auto sau service calculatoare, sunt băgate la spam, fapt care nu va avea urmări prea bune pentru reputația site-ului dvs. Merită să aveți în vedere că blogul de față este găzduit de Google.